Međunarodni praznik rada

Izvor: RTS, 01.Maj.2015, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni praznik rada

Širom sveta obeležava se Međunarodni praznik rada u znak sećanja na oko 40.000 radnika Čikaga koji su 1886. godine stupili u štrajk zahtevajući bolje uslove rada.
Međunarodni praznik rada, 1.maj je ustanovljen u znak sećanja na taj dan 1886. godine, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtevajući bolje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uslove rada i osmočasovno radno vreme.

Organizatori protesta su zahteve prethodno uputili poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do 1. maja 1886. godine.
Kao odgovor tim zahtevima usledila je represija, i u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obe strane. Sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni su na smrt.
Drugi kongres Radničke internacionale, odlučio je da se od 1890. godine 1. maja širom sveta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. veka dobilo masovne razmere.
Prvi maj u Srbiji prvi put je obeležen 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu.
Prva prvomajska proslava u seoskim sredinama u Srbiji bila je u selu Dubona, kod Mladenovca dve godine kasnije.
Iako se Praznik rada obeležava širom sveta i u mnogim zemljama je praznik, on je najmasovnije, na najvišem nivou, kao jedna od centralnih državnih manifestacija obeležavan u socijalističkim zemljama, kada su održavane parade i slične manifestacije.
Poslednjih godina, prvomajski protesti ponovo dobijaju vidove protestnih okupljanja nezadovoljnih, mada su u nekadašnjim socijalističkim zemljama izgubili na masovnosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vremeplov (1. maj 2015)

Izvor: RTS, 01.Maj.2015

Na današnji dan 1886. održane demonstracije radnika u Čikagu, zbog kojih je 1. maj proglašen Međunarodnim praznikom rada. Književnik Rade Drainac umro u Beogradu 1. maja 1943. Brazilski automobilista, šampion "Formule 1", Ajrton Sena poginuo 1994. godine, hrvatska vojna akcija "Bljesak"...

Nastavak na RTS...

Danas se obilježava praznik rada

Izvor: Cafe.ba, 01.Maj.2015

U svijetu se danas obilježava 1. maj - Međunarodni praznik rada kao simbol internacionalne radničke i sindikalne solidarnosti...Istorija ovog praznika počinje 1886. godine kada je nekoliko desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice, zahtijevajući bolje uslove rada i uvođenje osmočasovnog...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.