Izvor: Blic, 29.Sep.2009, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marton: Nije vreme za pomirenje Srba i Hrvata

Zrenjanin - Članovi Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova grada Zrenjanina (RVI) prekinuli su štrajk glađu, ali su u svojim prostorijama, kako kažu, nastavili miran protest.

Predsednica tog udruženja Jovanka Pavlović navodi da neće odustati od vojnih zahteva - smene predsednika Skupštine grada Aleksandra Martona i sprečavanja dolaska predstavnika Udruženja pravnika „Vukovar 1991" koji imaju nameru da postave spomen- obeležja hrvatskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << logorašima u Stajićevu i Begejcima.

- Protestovaćemo sve dok se ne ispune naši zahtevi. Štrajk glađu smo prekinuli jer je reč o ratnim vojnim invalidima narušenog zdravlja, a tokom prethodnih dana intervenisala je i hitna pomoć - objasnila je ona i navela da članovi RVI očekuju da će povodom njihovog zahteva za smenu Martona biti održana vanredna sednica Skupštine grada.

- Ne može neko da ohrabruje te ljude da ovde dođu, mora se reći da u Stajićevu i Begejcima nije bilo zločina - navela je Jovanka Pavlović.

Ona kaže da su dopisima upozoreni i najviši predstavnici Vlade Srbije.

- Ne znamo da li će Hrvati doći, tražili smo da se to spreči, a da li će do toga doći još ne znamo jer očekujemo odgovor od nadležnih u Vladi - dodala je Pavlovićeva.

Aleksandar Marton je ranije izjavio da „postoji mogućnost da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije otkaže skup bivših hrvatskih logoraša u Stajićevu i Begejcima kod Zrenjanina najavljen za 3. oktobar".

On je za „Blic" izjavio da bi to trebalo podići na viši nivo i da bi to trebalo rešiti na nivou država.

- Osim toga, na policiji je da utvrdi stepen bezbednosti, ali ja apelujem na sve da se strasti smire. Mišljenja sam da priča oko postavljanja spomen-obeležja još nije sazrela, jer očito je da priča o pomirenju Srba i Hrvata još ne prolazi - rekao je Marton.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.