Izvor: RTV 5, 07.Sep.2012, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lufthanza bez polovine letova zbog štrajka

"Svi regioni Nemačke i svi tipovi letova su pogodjeni (štrajkom). Frankfurt (najveći nemački i treći po veličini aerodrom u Evropi) je posebno pogodjen", kazao je portparol nemačke aviokompanije, prenose svetske agencije.
Sindikat UFO, koji je pozvao na štrajk, okuplja stjuardese i stjuarde Lufthanze.
Nikoli Boblijes, predsednik sindikata, koji je pozvao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << na štrajk, rekao je danas da su tokom noći vodjeni razgovori s Lufthanzom i da su se dve strane dogovorile da angažuju posrednika da im pomogne u rešavanju sporova.
Procenjuje se da će štrajk najviše pogoditi aerodrome u Frankfurtu na Majni, Berlinu, Minhenu, Diseldorfu, Hamburgu i Štutgartu.
U posadama Lufthanzinih aviona radi oko 18.000 ljudi. Njihov sindikat traži ne samo povišicu plata već i da kompanije prestane da zapošljava jeftinu radnu snagu preko posebnih firmi, kao i izmeštanje radnih mesta u inostranstvo.
Aviokompanija je ponudila kabinskom osoblju povišicu od 3,5 odsto, ali planira i osnivanje posebne firme koja će nuditi jeftine letove, smatrajući da je to nužno s obzirom na sve oštriju konkurenciju.
Nemačka železnica saopštila je u četvrtak da za danas planira niz vanrednih vozova, jer Lufthanza sa ovom kompanijom ima sporazum o preuzimanju putnika kada je to, za one koji su rezervisali karte do nemačkih ili bližih evropskih ciljeva, moguće.
I Lufthanzin konkurent, kompanija Er Berlin (Air Berlin), najavila je da će danas znatno povećati broj letova na više linija. 

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.