Ljubičić: Štrajk u TENT se nastavlja

Izvor: Glas javnosti, 21.Jan.2012, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubičić: Štrajk u TENT se nastavlja

BEOGRAD - Štrajk smenskih radnika Termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT) nastavljen je i danas, a u sindikatu ocenjuju da im poslovodstvo nije predložilo ništa novo osim pokretanja procesa o novom kolektivnom ugovoru.

Predsednik Sindikata smenskih radnika TENT Dragoslav Ljubičić istakao je da su štrajkači u svakom trenutku spremni za pregovore, kao i da će štrajk biti otkazan kada bude potpisan sporazum kojim će biti regulisan način plaćanja dodatka na osnovnu zaradu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Oko 660 smenskih radnika u TENT štrajkuje četiri dana i traži punu isplatu dodatka za smenski rad koji iznosi 26 odsto na osnovnu zaradu.

"Mi smo dobili u toku jučerašnjeg dana ponudu poslovodstva koja je potpuno neozbiljna priča, jedino novo je treća tačka gde nas pozivaju da pristupimo pregovorima o novom kolektivnom ugovoru", ocenio je Ljubičić.

Direktor te teremoelektrane Petar Knežević pozvao je u petak radnike da zamrznu štrajk i učestvuju u pronalaženju zajedničkog rešenja problema.

Knežević je dodao da je poslovodstvo TENT ponudilo "štrajkačima" tri predloga kako bi pitanje smenskog rada bilo rešeno jedinstveno u svim privrednim društvima Elektroprivrede Srbije (EPS).

Predlozi su da se utvrdi osmočasovno radno vreme jedinstveno u svim ograncima EPS, da se uz aktivno učešće predstavnika sindikata dovrši analiza metodologije vrednovjana poslova u TENT i pripremi njena revizija, posebno vrednovanja smenskog rada.

Rukovodstvo predlaže i da bude pokrenut proces kolektivnog pregovaranja kroz koji će biti utvrđena i obezbeđena primena novih elemenata sistema vrednovanja tog rada, dodao je direktor TENT.

Sindikalni vođa Ljubičić je istakao da su radnici spremni da pregovaraju, ali i naglasio da je, dok ne bude potpisan novi kolektivni ugovor, na snazi stari, koji je sada važeći.

Predlog da se utvrdi osmočasovno radno vreme, "ništa ne znači", jer da "bi se ovo platilo potrebne su pare, a ne promena načina organizacije rada", naglasio je on. Komentarišući predlog o dovršavanju analize medologije vrednovanja poslova u TENT, Ljubičić je rekao da ni to nije ništa novo, jer se sindikat već obavezao "da će ući u nastavak priče o utvrđivanju i usaglašavanju metodologije vrednovanja poslova".

Stari štrajkački zahtev je potpisivanje sporazuma kojim će biti regulisan način plaćanja dodatka na osnovnu zaradu za smenski rad, u skladu sa Zakonom o radu, a koji prostiče iz preporuke potpisane pred Republičkom agencijom za mirno rešavanje radnih sporova, istakao je on.

"Mi kao ozbiljni ljudi ne povlačimo potpis i dalje insistiramo da bude iznedren sporazum, kada potpišu sporazum, štrajk ćemo ne zamrznuti, već otkazati", poručio je Ljubičić.

Ljubičić je rekao da smenski radnici TENT i danas štrajkuju na isti način kao prethodnih dana, te će to biti slučaj dok "imaju fizičke i psihičke snage da rade i štrajkuju".

Ljubičić je, kako tvrdi, pokušao da danas stupi u kontakt sa direktorom TENT, u čemu nije uspeo, ali se čuo sa državnim sekretarom za energetiku Dušanom Mrakićem, koji je "ponudio ponedeljak kao dan kada bi mogao biti organizovan sastanak."

"Mi van elektarne nećemo ići, štrajkački odbor neće da napušta radnike, a spremni smo za pregovore u svakom trenutku", kazao je on.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.