Izvor: Politika, 16.Okt.2014, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari u Ćupriji bez prava na lečenje

Njih 280 već godinu dana nema overenu knjižicu, jer Republički fond za zdravstveno osiguranje overu uslovljava uplatom doprinosa za sve takozvane neugovorne radnike, koji čine gotovo polovinu zaposlenih u Domu zdravlja

Ćuprija – Zaposleni u ćuprijskom Domu zdravlja juče su obustavili rad, a posle protestnog skupa ispred ove zdravstvene ustanove, organizovano su otišli do zgrade opštine, gde su na pisarnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predali svoje zahteve. Rukovodstvu ove lokalne samouprave, koja je njihov osnivač, dali su rok od 12 dana da reši njihove probleme, a ako do toga ne dođe, najavili su radikalizovanje štrajka.

Njih 280 već godinu dana nema overenu knjižicu, jer Republički fond za zdravstveno osiguranje to uslovljava uplatom doprinosa za sve takozvane neugovorne radnike, koji su u Domu zdravlja angažovani bez saglasnosti Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ti doprinosi im nisu uplaćeni za prethodnih 12 meseci.„Neugovorni” radnicine primaju platu godinu i po dana, dok ostalim zaposlenima dohodak kasni dva meseca.

– Zahtevamo da Opštinsko veće sazove sednicu o ovom problemu, kojoj ćemo i mi prisustvovati. Tražimo i da čelnici opštine pod hitno zakažu sastanak sa ministrom zdravlja. Treći zahtev je da nam se hitno overe zdravstvene knjižice da bismo mogli da se lečimo – ističe specijalista opšte medicine Zaim Sijarić, predsednik Sindikata „Nezavisnost”.

Prema njegovim rečima, oni traže i da opština Domu zdravlja što pre prenese novac iz lokalnog budžeta kako bi mogli da kupuju opremu i medicinski materijal. Od oko osam miliona dinara, koliko je opredeljeno rebalansom, ova zdravstvena ustanova je dobila samo jedan milion.

Prema rečima dr Sijarića, osnovni problem datira iz 2008. godine, kada je tadašnji direktor Doma zdravlja zaposlio čak 95 „neugovornih”. Oni imaju legalne ugovore o radu, ali nemaju i ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, pa bi njihove plate morao da obezbeđuje Dom zdravlja.

– Iako je dolazilo do prirodnog odliva, njihov broj se nije smanjivao, jer su u međuvremenu zapošljavani novi. Od oko 280 zaposlenih, gotovo polovinu čine „neugovorni” radnici. Sadašnje rukovodstvo, koje je došlo jula prošle godine, ne želi da krši zakon i da nenamenski troši sredstva fonda, odnosno da im isplaćuje plate kao što je to činjeno ranije. S druge strane, naša ustanova po Zakonu o radu ima obavezu da im isplaćuje zarade, ali nema sredstava za to – navodi dr Zaim Sijarić i dodaje da među „neugovornim” radnicima ima i veliki broj nemedicinskog osoblja.

--------------------------------------------------------------------

Gurnuti na ulicu

Jelena Milenković, Jelena Dimitrijević i Ana Milovanović, laboratorijske tehničarke koje su primljene 2008. kao „neugovorni” radnici, kažu da su dve godine kasnije potpisale aneks ugovora o primanju minimalca da ne bi dobile otkaz, ali da sada ni to ne primaju.

– Mi moramo da radimo, da budemo ljubazne prema pacijentima, a izdržavaju nas muževi. Podela na ugovorne i neugovorne radnike izazvala je mržnju među zaposlenima – ističe Jelena Milenković, a njena koleginica Jelica Milošević dodaje: – Pošto naši problemi nikoga ne interesuju i pošto smo prepušteni ulici, izašli smo na ulicu. Ako nismo potrebni, neka nam kažu da idemo da tražimo drugi posao.

Z. Gligorijević

objavljeno: 16.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.