Izvor: B92, 19.Jun.2010, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari najavili štrajk

Beograd -- Lekari zaposleni u beogradskim domovima zdravlja stupiće od 21. do 25. juna u jednočasovni štrajk upozorenja.

Kako je najavio Gradski odbor Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, tokom štrajka će se zbrinjavati samo hitni slučajevi.

Lekari će u prepodnevnoj smeni, od 11 do 12 sati i po podne od 16 do 17 časova biti u štrajk upozorenja nezadovoljni lošom organizacijom rada, prekomernim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << administriranjem, kao i zbog nezadovoljstva pacijenata dugim čekanjima, stalnim gužvama i nemogućnosti lekara da im posvete dovoljno vremena.

U periodu trajanja štrajka, obezbeđivaće se minimum rada, što podrazumeva zbrinjavanje samo hitnih slučajeva, navedeno je u saopštenju.

Povodom predloga o produženju radnog vremena domova zdravlja za jedan sat, potpredsednica Sindikata lekara i farmaceuta Milica Nikolić Urošević kazala je ranije da se primedbe lekara ne odnose samo na najavljeni produžetak radnog vremena već i na to što su oni opterećeni brojnom dokumentacijom i administrativnim propisima.

Ona je kazala da svaki pacijent mora da ima adekvatnu pažnju, a da lekari zbog opterećenosti nisu uvek u mogućnosti da im je pruže i kao jedno od rešenja za takvu situaciju navela povećanje broja lekara.

Lekare opterećuju normativi Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji zdravstvenih ustanova koji predviđa da samo jedan lekar opšte medicine mora godišnje da pregleda 7 200 pacijenata, što znači da svakom pacijentu može da posveti samo osam minuta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.