Koleginicu brane štrajkom

Izvor: Politika, 01.Sep.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koleginicu brane štrajkom

Profesori škole „Sveti Sava” u Atenici neće raditi dok se ne nađe uhlebljenje za otpuštenu nastavnicu veronauke

Čačak – Slađana Pavlović (41) ostala je bez posla ali ne i bez podrške, jer je kolektiv škole u kojoj je sedam godina predavala katihizis juče stupio u štrajk. Održan je samo prvi čas na kojem je učenicima saopšteno da nastave neće biti do daljnjeg, odnosno dok se ne nađe uhleblje za otpuštenu profesorku veronauke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Ona je diplomac Bogoslovskog instituta pri Bogoslovskom fakultetu u Beogradu (šesti stepen stručne spreme), ali je ovog leta ta diploma, koju zakon i dalje prihvata i priznaje, postala nedovoljna. Slađani nije ponuđen novi jednogodišnji ugovor već je vladika žički na njeno mesto imenovao sveštenika Neška Bogdanovića (44), diplomiranog teologa iz Čačka.

Dvoje predavača veronauke u OŠ „Sveti Sava” – bivši i sadašnji – sreli su se juče ujutro u zbornici i uljudno razgovarali.

– Bogdanović nije kriv što je do ovoga došlo. Namesnik trnavski onomad mi je telefonom saopštio da neće obnoviti ugovor sa mnom jer nemam dovoljno škole, ostavivši mogućnost da se žalim vladici – rekla nam je Slađana Pavlović juče u školi.

Veroučitelje u našim školama, uvek na jednu godinu, postavlja vladika na preporuku namesnika. Trnavski namesnik pri Eparhiji žičkoj, koji stoluje u Čačku, jeste prota Radoslav Milinković.

– U toj školi veronauku će od sada predavati dvojica diplomiranih teologa, Neško Bogdanović i Marko Mirković. Crkvi pripada pravo da određuje veroučitelje, i mi se ne mešamo kad se postavljaju profesori matematike – kaže Milinković za „Politiku”.

Školski kolektiv (69 zaposlenih) u čačanskom naselju Atenica, međutim, složno je stao uz bivšu koleginicu. Odluku o stupanju u štrajk i poruku za javnost profesori su poslali na mnogobrojne adrese, od uprave grada do Ministarstva vera i Sinoda SPC, boreći se da Slađana Pavlović dobije priliku da radi.

– Uvereni smo da za Slađanu može da se nađe neko rešenje u nekoj školi, i uporno ćemo štrajkovati dok se to ne dogodi. U krajnjem, skupljaćemo novac između sebe za njenu platu – veli profesor Dragomir Šoškić, predsednik podružnice Samostalnog sindikata u školi.

Slađana Pavlović živi u Čačku kao podstanar sa bratom i sestrom, i kaže nam da je neizmerno zahvalna kolegama zbog ispoljene solidarnosti.

– Profesori su to samoinicijativno pokrenuli, ja nisam uticala na to – ističe naša sagovornica.

Njen život je, međutim, potpuno zagorčan u poslednje dve sedmice. Samo što je dobila obaveštenje da je izgubila posao, čudom je sačuvala i glavu. Automobil kojim se na Preobraženje, 19. avgusta, vraćala sa ponoćne liturgije iz manastira na Ovčaru, sleteo je u jezero, vozač i suvozač su poginuli, a Slađana, njena sestra i još jedna žena spasene su u poslednji čas.

– Znam da smo išle kolima i sledeće čega se sećam je velika voda oko nas. Bila mi je došla dovde – opisuje ona prevlačeći brid šake preko grla.

G. Otašević

[objavljeno: 02/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.