Kazne za radnike koji nisu štrajkovali

Izvor: Blic, 26.Feb.2010, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazne za radnike koji nisu štrajkovali

Bačka Palanka - Članovi Nezavisnog sindikata u „Nopalu“ u Bačkoj Palanci šikaniraju kolege iz Samostalnog sindikata zbog toga što ih nisu podržali u štrajku u septembru prošle godine, požalilo se dvadesetak radnika koji tvrde da ih u tome podržava direktor Goran Kaličanin koga su štrajkači i postavili na to mesto.

- Gde to ima na svetu da radnici koji nisu štrajkovali stradaju od poslodavca - pita se grupa radnica koje su premeštene sa svojih radnih mesta ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su proglašene za tehnološki višak. One tvrde da radnici koji su organizovali i vodili štrajk dobijaju nagrade, a oni koji su radili iz straha ili ocene da štrajk neće koristiti propaloj firmi sada se kažnjavaju i „imaju prioritet za otkaz".

- Firma duguje radnicima pet do osam plata, ali i to je posebna priča. Svi radnici su dobili listiće sa zaradama za septembar, ali je novac doznačen na račune samo onim radnicima koji su bili u štrajku - tvrdi Dragan Tankosić, predsednik Samostalnog sindikata.

- Kaličanin je krajnji egzekutor, on otpušta, proglašava za tehnološki višak, premešta, a sve po diktatu članova Sindikata „Nezavisnost" - kaže Radoslav Ćirić, potpredsednik Upravnog odbora „Nopala" koji je bio šef pogona, a sad je na prinudnom odmoru. On dodaje da je stanje u firmi neizdrživo i da „ljudi pucaju".

- Umesto da direktor radi na ujedinjavanju kolektiva, on misli da vlada podelama - rekao je Vid Vidović, predsednik UO, i dodao da taj organ i on nemaju nikakvog uticaja i da preduzećem upravlja Kaličanin sa grupom bivših štrajkača koja je oterala prethodnog direktora Đuru Dukića.

- Podsmevanje, gurkanje, zviždanje i samo što nema „toplog zeca" pa da bude kao na poznatom ostrvu, to je odnos članova Nezavisnog sindikata koji su štrajkovaliu bez nas iz Saveza samostalnih sindikata. Na to se nadodaju potezi direktora koga su doveli štrajkači i situacija postaje neizdrživa. Pitaju me šta tu radim, što ne idem kući - kaže radnica Vera Paravinja, koja je proglašena za tehnološki višak. Smilja Srdić je radila kao kontrolor u proizvodnji, a posle štrajka je premeštena za mašinu.

- Ja sam radnica i to mi nije problem, ali ne dobijam posao, dobaciju mi, viču, prosto ne znam šta se to dešava sa ljudima, zar jedni drugima da zagorčavamo život, a svi smo u istom sosu? - pita se Srdićeva. Tako misli i Vesna Majstorović koja je bila kontrolorka, a sad je tehnološki višak.

- Vođe štrajka su nas podelile, a preduzeće čiji smo i mi suvlasnici propada - kaže ona.

Kaličanin: Svi zaposleni su mi isti

Direktor „Nopala" Zoran Kaličanin, koga je javnost upoznala dok je bio zamenik generalnog direktora Aerodroma „Beograd" izjavio je da je predsednica Upravnog odbora firme Bosiljka Antić, a ne Vid Vidović koji se lažno predstavlja i obmanjuje javnost. On je rekao da su sve njegove odluke u skladu sa zakonom, a radnici koji hoće da rade svoj posao „njemu su svi isti".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.