Bivši fudbaleri FK Borac iz Čačka prekinuli štrajk glađu posle tri dana

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jun.2020, 11:07

Bivši fudbaleri FK Borac iz Čačka prekinuli štrajk glađu posle tri dana

Bivši fudbaleri Fudbalskog kluba (FK) Borac iz Čačka prekinuli su danas u popodnevnm satima štrajk glađu koji su započeli u ponedeljak uveče ispred zgrade lokalne Skupštine u tom gradu zahtevajući od gradskog rukovodstva da im isplati zaostale zarade za vreme dok su igrali u klubu.

Fudbaleri su prekinuli štrajk glađu na savet lekara i zbog narušenog zdravlja igrača zbog čega je jedan fudbaler i hospitalizovan, nakon intervencije Hitne pomoći, saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost.

Oko 25 bivših fudbalera FK Borac štrajkovali su glađu tri dana zahtevajući od lokalne samouprave Čačka da im isplati zaostale zarade koje im duguje Borac, ističući da od njih traže jer su gradski rukovodioci bili članovi Uprave kluba, a Grad je godinama unazad učestvovao u finansiranju kluba novcem iz gradskog budžeta.

Oni su u toku štrajka nosili bele majice na kojima je pisalo "Hoćemo pravdu stop prevarama".

Fudbalere iz Borca podržali su bivši fudbaleri FK Jagodina i nekoliko njih štrajkovalo je sa njima, jer je, kako kažu, njihova situacija identična.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović odbio je da primi fudbalere koji su štrajkovali i posle tri dana njihovog štrajka saopštio je da Grad nije nadležan za isplatu njihovih zaostlaih plata i da oni protestuju "na pogrešnoj adresi".

Fubaleri koji su štrajkovali ogorčeni su što je gradsko rukovodstvo Čačka ignorisalo njihov štrajk, ističući da su gradski fukcioneri svakoga dana prolazili pored njih i nisu im rekli ni "Dobar dan".

Oni su izrazili posebnu zahvlanost građanima Čačka koji su ih podržavali, svakodnevno obilazili, donosili im vodu za piće, ćebad, suncobrane i jednu klupu.

FK Borac iz Čačka ugašen je krajem jula 2019. godine, posle 93 godine postojanja, nakon čega je preregistrovan u Borac 1926 preuzimanjem pravnog legitimiteta FK Provo iz Vladimiraca i prelaskom u niži rang takmičenja.

Pozlilo jednom od fudbalera, ali se opravio i nastavio štrajk glađu

Jednom od bivših fudbalera Borca iz Čačka, koji zajedno sa ostalima treći dan štrajkuje glađu je pozlilo, ali se noćas oporavio i ponovo pridružio štrajkačima, rekao je agenicji Beta jedan od štrajkača i predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica.

On je rekao da je bivšem fudbaleru Borca, koji je iz Kraljeva, juče popodne bilo loše i da su pozvali njegovog prijatelja da ga odvede kući. Međutim, na putu mu je pozlilo zbog čega je prijatelj pozvao Hitnu pomoć koja je konstatovala iscrpljenost.

"Nakon što je dobio infuziju, doneli smo odluku da prenoći u obližnjem hotelu u Čačku, a do jutros se oporavio i ponovo nam se pridružio", rekao je Poledica.

On je dodao da su svi fudbaleri, koji treći dan štrajkuju glađu već iscrpljeni, ali da ne odustaju od štrajka.

Poledica je rekao da im se još niko iz gradskog rukovodstva Čačka nije obratio i odbacio je sve insinuacije da je njihov štrajk politizovan.

Prema rečima fudbalera koji su u štrajku, Čačani su prema njima veoma ljubazni i donose im vodu za piće, ćebad, a doneli su i jednu klupu i dva suncobrana.

Više od 20 bivših fudbalera FK Borac počeli su u ponedeljak uveče štrajk glađu ispred lokalne Skupštine zahtevajući od uprave grada da im isplati zaostale zarade koje im nisu isplaćene dok su igrali u klubu.

Prema njihovim rečima, isplatu zarada traže od Grada zato što su lokalni funkcioneri bili članovi uprave Borca i zato što je Grad Čačak godinama unazad učestvovao u finansiranju kluba novcem iz gradskog budžeta.

Fudbalere iz Borca podržali su bivši fudbaleri Jagodine i nekoliko njih štrajkuje sa njima, jer je, kako kažu, njihova situacija identična.

Borac iz Čačka je ugašen krajem jula 2019. godine, posle 93 godine postojanja, nakon čega je preregistrovan u Borac 1926 preuzimanjem pravnog legitimiteta FK Provo iz Vladimiraca i prelaskom u niži rang takmičenja.

Gradonačelnik Čačka: Štrajkuju na pogrešnoj adresi 

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović oglasio se danas saopštenjem za javnost povodom trećeg dana štrajka glađu bivših fudbalera Fudbalskog kluba Borac iz Čačka ispred zgrade lokalne Skupštine i saopštio da su njihovi zahtevi "upućeni na pogrešnu adresu".

"Svedoci smo da je Čačak, kao jedan od većih fudbalskih centara Srbije, poslednjih dana ponovo u žiži sportske javnosti. Nažalost rezultati čačanskih fudbalera su potisnuti u drugi plan, protestom nekadašnjih igrača FK Borac", navodi se u saopštenju gradonačelnika.

On dodaje da mu je nepoznanica zašto se grupa bivših igrača Borca opredelila da protestuje ispred ulaza u zgradu gradske uprave iako su, kako ističe, vrata gradske uprave uvek bila i biće otvorena za sve građane, samim tim i za sve sportiste.

"U prilog odgonetanju ove nedoumice, a zarad objektivnog informisanja javnosti, moram saopštiti da Grad Čačak nije osnivač FK Borac, kao ni bilo kog drugog sportskog udruženja ili kluba. Neregulisane finansijske obaveze prema igračima, ne proističu niti iz jednog dokumenta, koji ima veze sa gradom Čačkom", navodi se u saopštenju.

Todorović dodaje da je Grad Čačak u skladu sa zakonom, obavezan da finansira razvoj sporta na svojoj teritoriji i da se iz budžeta Grada svake godine izdvajaju značajna sredstva kao dotacije sportskim udruženjima i klubovima.

"Među velikim brojem klubova je i FK Borac, prema kome je Grad Čačak, po unapred utvrđenom planu i programu, u prethodnom periodu redovno uplaćivao opredeljena sredstva", navodi gradonačelnik.

On je sa "žaljenjem" konstatovao da je Grad Čačak "pogrešna adresa", kada je u pitanju rešavanje zahteva nekadašnjih igrača Borca.

"Grad Čačak nema ni zakonsku ni moralnu obavezu da izmiri davno nastala dugovanja. Bez obzira na tu nepobitnu činjenicu, apelujem da se strasti smire i da se nastali problemi rešavaju na za to predviđenim mestima, a to su pre svega institucije sistema", naveo je gradonačelnik.

On je na kraju saopštenja naglasio da su hiljade proizvodnih radnika u prethodnom periodu, tokom tranzicije i privatizacije kompanija i preduzeća u Čačku, ostali bez posla i zarade.

"Činio sam sve da Grad pomogne njima, jer su oni egzistencionalno mnogo ugroženiji od profesionalnih fudbalera", naveo je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Bivšem fudbaleru Borca pozlilo, nastavlja se štrajk glađu

Izvor: Sportske.net, 10.Jun.2020

Hoće li neko reagovati?..Jednom od bivših fudbalera Borca iz Čačka, koji zajedno sa ostalima treći dan štrajkuje glađu je pozlilo, ali se noćas oporavio i ponovo pridružio štrajkačima, rekao je agenciji Beta jedan od štrajkača i predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko...

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.