Islamski džihad: Otimajte Izraelce

Izvor: B92, 27.Apr.2012, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamski džihad: Otimajte Izraelce

Tel Aviv, Gaza -- Vođe Islamskog džihada u pojasu Gaze pozvale su na otmice Izraelaca da bi se iskoristili u razmeni za hiljade palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

U međuvremenu su organizacije za ljudska prava saopštile da oko 2.000 zatvorenika štrajkuje glađu, u znak protesta zbog uslova u zatvorima. Hiljade Palestinaca organizovale su miting u pojasu Gaze u znak solidarnosti sa njima.

"Treba zdušno da radimo da nam (izraelski) zatvorenici dođu do ruku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako bismo osigurali slobodu za naše zatvorenika", poručio je okupljenima Kaled al-Bač, član Islamskog džihada.

"Kažem svim oružanim frakcijama da je put do slobode zatvorenika kroz razmene, hapšenje za hapšenje i sloboda za slobodu. To je put", rekao je on.

Izrael je prošle godine oslobodio više od 1.000 Palestinaca u zamenu za izraelskog vojnika Gilada Šalita, otetog 2006. godine.

Organizacije za ljudska prava navode da je najmanje 4.700 Palestinaca i dalje u izraelskim zatvorima, a mnogi od njih su osuđeni za nasilje.

Palestinski lideri kažu da bi se prema njima trebalo odnositi kao prema ratnim zarobljenicima, što Izrael odbacuje. Lider Hamasa u pojasu Gaze Ismail Hanije kazao je da palestinske organizacije nikad neće napustiti zatvorenike.

"Dogovor o razmeni je bila poruka okupatorima da će otpor i palestinski narod iskoristiti svaku mogućnost da pokida lance tih heroja", kazao je Hanije.

Na današnjem mitingu nošene su zelene zastave Hamasa i crne Islamskog džihada, što se tumači kao znak rastućih veza između dve organizacije koje imaju istu islamsku ideologiju i zalažu se za uništenje Izraela, navodi Rojters.

Izrael je nedavno postigao dogovor sa dvoje zatvorenika da okončaju štrajk glađu, ali okleva da ponudi nove koncesije. Ova dva zatvorenika odbijaju hranu već osam nedelja.

Masovni štrajk najmanje 1.200 zatvorenika počeo je 17. aprila. Od tada se još 800 zatočenika izraelskih zatvora pridružilo štrajku, sudeći po podacima udruženja zatvorenika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Islamski džihad pozvao na otmice Izraelaca

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Apr.2012

TEL AVIV, GAZA - Vođe Islamskog džihada u pojasu Gaze pozvale su danas na otmice Izraelaca, kako bi se iskoristili u razmjeni za hiljade palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Islamski džihad pozvao na otmice Izraelaca

Izvor: Blic, 27.Apr.2012

Vođe Islamskog džihada u pojasu Gaze pozvale su danas na otmice Izraelaca, kako bi se iskoristili u razmeni za hiljade palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima...U međuvremenu su organizacije za ljudska prava saopštile da oko 2.000 zatvorenika štrajkuju glađu, u znak protesta zbog uslova...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.