I nastavnici i đaci na gubitku zbog štrajka

Izvor: RTS, 22.Mar.2015, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I nastavnici i đaci na gubitku zbog štrajka

U školama koje štrajkuju u ponedeljak nema nastave, najavljuju iz Unije sindikata prosvetnih radnika i Sindikata radnika u prosveti. Razlog za to su smanjene zarade, i to samo članovima sindikata koji štrajkuju i posle 18. februara. Procenjuje se da će učionice ostati prazne u većini od 700 škola koje štrajkuju.
Procenat smanjenja plata razlikuje se od škole do škole, i niko sa sigurnošću ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da kaže na koji način su direktori smanjivali plate zaposlenima koji drže skraćene časove.

Predstavnici sindikata tvrde da je to kršenje zakona jer je reč o zakonskom štrajku u okviru kojeg se drže časovi od 30 minuta, za koji nije predviđeno smanjenje zarade.
"Direktori su odbijali 33,5 odsto, neki su odbijali 16 i po odsto, neki pet odsto. Znači, to je šarenilo jer oni nisu dobili nikakva uputstva od Ministarstva. Mi se ne bunimo kada se odbije za potpunu obustavu rada, ako se časovi ne nadoknade, ali se bunimo što odbiju za štrajk koji je po zakonu", kaže Slobodan Brajković iz Sindikata radnika u prosveti Srbije.
Sindikati najavljuju pokretanje tužbi protiv direktora koji su smanjili zarade.
Direktori su između čekića i nakovnja. Poneki su zbog toga odbili da obračunaju smanjenje februarskih plata, pa u nekim školama zarade nisu ni isplaćene u petak. Od utorka, dva sindikata najavljuju radikalizaciju štrajka.
"Od utorka nećemo držati više ni dopunsku, ni dodatnu, ni takmičenja, ni pripremnu nastavu. Mi smo sve to radili, iako po Zakonu o štrajku to nismo ni morali", kaže predstavnik sindikata.
Đaci uplašeni, nezadovoljni, strahuju zbog ocena i produžetka školske godine.
"Ne želimo da se produži školska godina jer ne želimo da izgubimo i malo odmora što bismo imali, mada sa druge strane, ne godi nam što su skraćeni časovi jer imamo malo vremena da naučimo", kaže jedan učenik.
U ovakvoj astmosferi, čini se, sve manje motivisanosti za rad – i među đacima i među profesorima. Po dosadašnjoj statistici, učenici su u proseku izgubili blizu 130 časova.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavu obustavilo 206 škola, u 400 skraćeni časovi

Izvor: Politika, 23.Mar.2015, 01:04

Sindikati: situacija u školama izmiče kontroli. – Ministarstvo prosvete: u štrajku 22 odsto škola, manje nego prošlog petka. Ministar prosvete Srđan Verbić upozorava prosvetne radnike da potpuna obustava rada nije po zakonu...Na poziv Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i Sindikata...

Nastavak na Politika...

U školama koje štrajkuju nema nastave

Izvor: Mondo, 23.Mar.2015

U školama koje štrajkuju danas nema nastave ili su časovi skraćeni zbog štrajka Unije sindikata prosvetnih radnika i Sindikata radnika u prosveti...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock Ilustracija..Razlog za to su smanjene zarade, i to samo članovima sindikata koji štrajkuju i posle 18. februara....

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.