Hrvatska: Sutra štrajk solidarnosti

Izvor: B92, 24.Feb.2014, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Sutra štrajk solidarnosti

Zagreb -- Najveći sindikati u Hrvatskoj najavili su za utorak dvočasovni štrajk solidarnosti protiv izmena Zakona o radu kojima se smanjuju radnička prava.

Pored toga, razlog protesta su i neisplaćene plate radnicima u pojedinim državnim i privatnim firmama.

Čelnici pet najvećih sindikalnih centrala u zemlji, među kojima i onih zaposlenih u javnom sektoru, najavili su da će štrajk biti održan od 12 do 14 časova.

Formalno će biti održan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog neisplate 25 plata radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku, koji je većinskom državnom vlasništvu, i neisplate šest plata u Areni Pula, u privatnom vlasništvu.

"Gospodine (premijeru Zorane) Milanoviću, postoji li ijedna zemlja u Evropskoj uniji, u koju smo mi ušli, u kojoj je normalno radniku ne isplatiti platu za njegov rad? Mi za takvu zemlju nismo čuli, ako ste vi čuli - evo, javno to objavite", poručio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel na konferenciji za novinare.

Sindikalni čelnici poručili su da je jedini uslov za odustajanje od najavljenih akcija povlačenje predloga Zakona iz saborske procedure na barem šest meseci.

Ranije su takođe najavili da neće obnoviti pregovore s resornim ministarstvom dok predlog ne bude povučen iz parlamenta. Sindikati smatraju da im predložene izmene Zakona o radu smanjuju prava, a posebno su kritični prema delovima predloga koji se odnose na radno vreme, kojima se propisuje moguće radno vreme od 56 do 60 sati.

Učešće u štrajku solidarnosti najavili su Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikat, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatsko udruženje radničkih sindikata i Udruženje radničkih sindikata Hrvatske.

Sindikati su najavili za sredu, ako tada bude rasprava o spornom zakonskom predlogu, protest na Markovom trgu, gde su sedišta Vlade i Sabora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dvočasovni štrajk solidarnosti u Hrvatskoj

Izvor: Akter, 25.Feb.2014, 10:30

U Hrvatskoj će danas biti održan dvočasovni štrajk solidarnosti zbog puštanja u proceduru novog Predloga zakona o radu i u znak podrške onima koji rade, a ne primaju plate

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.