Horgoš, treći dan štrajka: Glad, beznađe i vrućina

Izvor: N1 televizija, 27.Jul.2016, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Horgoš, treći dan štrajka: Glad, beznađe i vrućina

Tražimo slobodu kretanja, jer smo svi rođeni jednaki, ali glas jednakih ne čuje se dovoljno glasno, poručuju oni koji treći dan dobrovoljno gladuju na horgoškoj ledini. Već njih šestoro iz ove grupe izbeglica završilo je u bolnici zbog iscrpljenosti, a padanje u nesvest u ovom protestnom kampu postala je svakodnevna pojava.

Iako dosad nisu bili prisutni na terenu, lekari iz kanjiške Hitne pomoći su dežurali na obližnjem autoputu. Kad su dobili poziv da je još jednoj >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << osobi pozlilo, njihovo vozilo po prvi put ušlo je u sam kamp.

Kako naš reporter kaže, lekari mogu samo da posmatraju situaciju i pomažu kad nekome pozli. Jer, oni im savetuju da počinju da uzimaju hranu, što migranti odbijaju.

Iako su svesni da neće dugo izdržati ukoliko nastave gladovanje na vrućini, bez ikakvog zaklona od sunca, ova grupa još uvek deluje nepokolebljivo. Ipak, zahteve su ublažili, pa više ne traže bezuslovni prolaz.

"Samo želimo da ubrzaju proces. Mi razumemo da zbog Mađarska zbog bezbednosti ne može da jednostavno propusti sve ljude, ali sam prilično siguran da mogu dnevno da obrade po sto, umesto 15 zahteva. Tako bi rešili problem", kaže Abdul, izbeglica iz Avganistana.

Umesto da svakodnevne dramatične scene odgovore ljude od protesta, među štrajkačima su i neka nova lica.

"Kada su započeli protest u beogradskom parku, bio sam tamo. Mislio sam da neće ništa postići. Ali kad sam video slike njihovog pešačenja do granice i štrajka glađu, shvatio sam da se oni bore ne za sebe, već za sve izbeglice. Osetio sam da je moja dužnost da budem deo ovog tima", kaže Mohamed, osamnaestogodušnji izbeglica iz Avganistana koji se juče priključio štrajku.

Samo par stotina metara niže su izbeglice u čije ime se bore, međutim, njihovi ciljevi su daleko manje megalomanski. Oni žele da svoj šator pretvore u kuću od pruća.

"Dva dana već radimo ovde, svi su došli da pomognu. Našli smo oboreno stablo, isekli ga i sad pravimo okvir koji ćemo prekriti granjem. Jednostavno, prevruće je, moramo tako", kaže Mustafa, izbeglica iz Avganistana.

U svakoj pustinji postoji i po jedna oaza. Jednu takvu izbeglice su pronašle u bari koja se nalazi nedaleko od kampa. Zovu je tuš, jer pravi u kampu nemaju.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Migranti sa Horgoša: Tražimo slobodu kretanja, jer smo svi rođeni jednaki

Izvor: N1 televizija, 27.Jul.2016

Tražimo slobodu kretanja, jer smo svi rođeni jednaki, ali glas jednakih ne čuje se dovoljno glasno, poručuju oni koji treći dan dobrovoljno gladuju na horgoškoj ledini. Već njih šestoro iz ove grupe izbeglica završilo je u bolnici zbog iscrpljenosti, a padanje u nesvest u ovom protestnom kampu...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.