Gutići će ponovo štrajkovati

Izvor: Politika, 25.Jun.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gutići će ponovo štrajkovati

Sud u Šapcu zakazao nastavak licitacije imovine čoveka oglašenog krivim zato što nije zaključao „stojadina” kojim je lopov izazvao „saobraćajku”

Šabac – Vladimir Gutić (48) iz mačvanskog sela Ribari, koga je šabačko pravosuđe proglasilo odgovornim za saobraćajnu nesreću izazvanu njegovim ukradenim „stojadinom" i na ime obeštećenja dvoje povređenih naložilo javnu prodaju gotovo kompletne imovine, najavio je ponovo štrajk glađu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pred Opštinskim sudom u ovom gradu. Sudija Danijela Maksić zakazala je za 1. jul ove godine u 12 sati nastavak licitacije!

Drama porodice Gutić kulminirala je u aprilu prošle godine, kada su mediji izvestili da je sud zbog potraživanja, koja su sa kamatama narasla na čak 3,2 miliona dinara, njihovu još nezavršenu kuću, pomoćne zgrade i 24 ara placa predao advokatima oštećenih. Udes u kome su teško povređeni Zoran Vasić iz Majura i Danijela Jovanović dogodio se još 1994. godine. Vinovnik je bio tada maloletni Slobodan Bjekić, koji je iz dvorišta odvezao Vladimirov nezaključan automobil.

Gutić je štrajkom glađu uspeo da skrene pažnju na čitav niz nedoslednosti u sudskom postupku, iako su najviši nosioci pravosudnih funkcija u Šapcu javno tvrdili da je slučaj zaključen. Kontrolom je utvrđeno da je Zoran Vasić, u četiri navrata 1999. godine, od osiguravajućeg društva „Strela" u Valjevu u celosti naplatio dosuđenu odštetu od 83.000 dinara. Takođe, jednu ratu od 22.000 dinara dobila je i Jovanovićeva.

– Prethodna javna prodaja je poništena, a sud je naložio veštaku ekonomske struke Svetlani Petrović da utvrdi pravu visinu obeštećenja. Veštak je pronašao da je preostalo jedino potraživanje Jovanovićeve od 61.000 dinara, na šta treba dodati kamatu od 167.443 dinara i troškove parničnog postupka i izvršenja. To iznosi ukupno 289.518 dinara, ali nikako 3,2 miliona dinara! Da nismo štrajkovali, i da se javnost nije uskomešala, kuću bi nam oteli – kaže za naš list Vladimir Gutić.

Sudija Maksić donela je 24. novembra prošle godine rešenje kojim je obustavljen postupak izvršenja u slučaju Zorana Vasića, kao i Danijele Jovanović, u delu iznosa preko 289.518 dinara. Takođe, prekinuto je izvršenje na kući i pomoćnim objektima do okončanja parničnog postupka koji je pokrenula Vladimirova sada već bivša supruga Zora (44), tvrdeći da je kuća ozidana posle razvoda braka. Dozvoljen je nastavak izvršenja prodajom 24,04 ara na susednoj katastarskoj parceli 263/2.

Vasić se žalio na ovu odluku, tražeći da mu se posebno nadoknade troškovi parnice, što je veće Opštinskog suda u Šapcu prihvatilo 3. februara ove godine. U ponovnom postupku sudija Maksić je presudila da Gutić plati 36.000 dinara, čemu treba dodati kamate od avgusta 1998. godine do maja 2001. godine, kao i 5.820 dinara troškova izvršnog postupka.

Ovo rešenje doneto je 13. maja, a dan kasnije usledio je zaključak o prodaji parcele 263/2, procenjene na 281.268 dinara, a do koje se jedino dolazi kroz prolaz novosagrađene kuće! Pošto se radi o drugoj licitaciji, parcela se može prodati i jevtinije, ali ne manje od 187.512 dinara (dve trećine vrednosti), što će služiti kao početna cena na licitaciji u podne 1. jula.

– Parcela se takođe vodi na Zoru, koja je na njoj zasadila maline, i ne može se otuđiti. Njihovi advokati priložili su stari izvod iz Katastra, još od 18. jula 2002. godine, na kojem nema ni pečata ni potpisa, a koji je sud bez ikakve provere prihvatio. Meni su ljudska osionost, bezobzirnost i njihova pravda uništili život, pocepali porodicu... Sinovi Zoran (14) i Jovan (19) stide se, kao da smo mi nešto skrivili. Ukoliko ne odustanu da nam otimaju imovinu, sve četvoro ćemo doći pred sud i gladovaćemo do smrti – ističe Vladimir Gutić.

On je posle prošlogodišnjeg petodnevnog štrajka glađu pao u nesvest i hospitalizovan je u šabačkoj bolnici. Protest je nastavila Zora, koja je pristala da se povuče tek posle obećanja predsednika suda da će ovaj slučaj biti što skorije rešen. Istog leta Vladimir je dobio psorijazu na nogama i gotovo pet meseci bio je prikovan za postelju. Lekari kojima se obraćao za pomoć pitali su ga kakav je to stres doživeo...

Miroljub Mijušković

----------------------------------------------------

Stečaj i tetka

Sud je dosudio da osiguravajuće društvo „Strela", Miladin Bjekić (otac maloletnog aktera) i Vladimir Gutić solidarno obeštete povređene. Zoranu Vasiću određeno je 83.000 dinara: za duševne bolove 33.000, fizičke bolove 25.000, pretrpljeni strah 15.000 i naruženost 10.000. Isto toliko dobila je i Danijela Jovanović: za duševne bolove zbog trajnog umanjenja životne aktivnosti 33.000, fizičke bolove 20.000, pretrpljeni strah 15.000 i naruženost 15.000. „Strela" je otišla u stečaj, a Bjekići su svoju imovinu preveli na tetku.

----------------------------------------------------

Jedan sud, dve odluke

Gutićev advokat Dejan Božić uložio je prigovor protiv rešenja od 13. maja, navodeći da su poverioci sudu podneli neoveren prepis plana broj 172 KO Ribari od 18. jula 2002. godine. Takav dokument, po zakonu, ne predstavlja izvod iz javne knjige i dokaz o svojini dužnika na nepokretnosti koja je predmet izvršenja, zbog čega je morao biti odbačen kao neuredan. Sudija istog opštinskog suda Katarina Parmaković postupila je tako u drugom izvršenju, a ispravnost njene odluku potvrdio je Okružni sud.

[objavljeno: 26/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.