Građevinari obustavili rad na sat vremena

Izvor: Blic, 08.Sep.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građevinari obustavili rad na sat vremena

Građevinari i radnici industrije građevinskog materijala iz tri sindikata - Saveza samostalnih sindikata Srbije, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata i UGS "Nezavisnosti" - organizovali su danas štrajk upozorenja tako što su obustavili rad na sat vremena.

Radnici su, kako je i bilo najavljeno, od 10 do 11 štrajkovali na radnim mestima, da bi skrenuli pažnju Vladi Srbije i resornim ministarstvima na težak položaj građevinskih radnika.

Kako su predsednici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tri sindikata rekli na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare, radnici su se odlučili na štrajk jer su nezadovoljni zbog nepostojanja granskog kolektivnog ugovora, kao i izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i neredovnim isplata zarada i doprinosa.

Predstavnici sindikata rekli su Tanjugu da su zadovoljni odzivom radnika koji su se danas priključili štrajku upozorenja u fabrikama širom Srbije, kao i da će sačekati par nedelja da bi videli da li će njihovi zahtevi biti ispunjeni, a onda će, u zavisnosti od ishoda, odlučiti o daljim koracima.

Predsednik Samostalnog sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Duško Vuković rekao je Tanjugu da je, prema prvim procenama, štrajku pristupilo oko 50 odsto radnika, članova tog sindikata.

"Štrajkovali su radnici u Bečeju, Raškoj, Zaječaru, Novom Pazaru, Kragujevcu...", rekao je Vuković i povodom jučerašnjeg sastanka sa ministrom za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliverom Dulićem rekao da se nada da se više neće sastajati "ad hok".

Prema njegovim rečima, sindikati su sa ministrom već za kraj semptembra dogovorili sastanak kojem bi trebalo da prisustvuju predstavnici poslodavaca iz oblasti građevinasrtva, sindikata i resornih ministarstava.

"Na tim sastancija trebalo bi da analiziramo privredna kretanja, jer je veliki broj problema radnika u građevinarstvu uzrokovan nedostatkom posla, smanjenim investicijama, padom proizvodnje, kao i lošim plasmanom", dodao je Vuković.

Predsednik Granskog sindikata građevinarstva, industrije građevinskog materijala, drvne industrije i putne privrede "Nezavisnost" Ranko Drljević rekao je da je štrajku upozorenja pristupilo oko 85 posto građevinara - članova tog sindikata.

Dulić je juče rekao da podržava štrajk građevinskih radnika i dodao da očekuje veliku aktivnost ministarstava finansija i ekonomije, da bi se izašlo u susret građevinskim preduzećima koja imaju problem naplate potraživanja od države.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić ocenio je da je štrajk upozorenje građevinara ozbiljan, zbog ukupne socijalne situcije u zemlji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.