Izvor: B92, 11.Maj.2010, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradac: Pet radnika štrajkuje glađu

Valjevo -- Pet radnika Fabrike vijaka "Gradac" u Valjevu počelo je štrajk glađu tražeći isplatu zaostalih zarada i uplatu socijalnog i zdravstvenog osiguranja.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, radnici su se zaključali u upravnoj zgradi fabrike i poručuju da odatle neće otići dok im ne budu ispunjeni zahtevi.

Dušan Savić u "Gradcu" radi 26 godina i kaže da je bio prinuđen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da sa još četvoricom kolega radikalizuje protest zbog toga što jednomesečni štrajk oko stotinu zaposlenih nije dao nikakve rezultate.

"Mladost sam ostavio ovde, mesecima nemam overenu zdravstvenu knjižicu, platu nisam primio osam meseci. Ići ćemo do kraja, do ispunjenja zahteva, više nemamo šta da izgubimo osim golog života", poručio je Savić.

Štrajkači ne dozvoljavaju rukovodstvu fabrike da dođe do svojih radnih mesta, a radnik Kuzman Bobanović kaže da će tako biti sve dok vlasnik fabrike ne ispuni njihove zahteve.

"Pokušavali su u nekoliko navrata da uđu i da nas izbace, ali smo ih sprečili u tome. Mogu samo mrtve da nas iznesu odavde", poručio je Bobanović novinarima. On nije hteo da potvrdi, ali ni da demantuje informaciju da su štrajkači u upravnu zgradu uneli kantu benzina.

U krugu FV "Gradac" intervenisala je policija zbog toga što je rukovodstvo isključilo vodu u upravnoj zgradi, koja je posle nekoliko sati ponovo puštena.

Radnike koji mesec dana štrajkuju na fabričkoj kapiji, koju oni kontrolišu ne dozvoljavajući kolegama koji bi htei da rade ulazak u pogone, posetio je zamenik gradonačelnika Stanko Terzić.

Terzić je ponovio da je lokalna vlast vlasniku fabrike prenela stav da se protivi najavljenoj reorganizaciji i otpuštanju 150 radnika, te da je od policije i tužilaštva zatražena provera tvrdnji radnika o navodnim zloupotrebama u Gradcu.

FV "Gradac" je na aukciji u februaru 2006. za 81 milion dinara kupio vlasnik internacionalne kompanije SKAB, Dušan Sekulić, koji živi i radi u Moskvi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.