Grad ponudio štrajkačima „ruku pomirenja”

Izvor: Politika, Beta, 21.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad ponudio štrajkačima „ruku pomirenja”

Novosađani gube živce, komunalci overili četvrti dan štrajka

Novi Sad – Sindikat komunalnih radnika grada Novog Sada i gradsko rukovodstvo na korak su do dogovora o prekidu štrajka, potvrđeno je juče za „Politiku”. Grad je svoju ponudu stavio na sto, a ostaje još da se Sindikat radnika zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti izjasni o tome. Sindikalci su, naime, insistirali na tome da grad povuče odluku o smanjivanju plata zaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u javno-komunalnim preduzećima za 10 odsto, a odgovor grada je da se ostaje pri smanjivanju plata, ali ne uravnilovci kako su ranije planirali, rekao nam je Milan Đukić, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, koji je bio šef pregovaračkog tima.

„Dali smo im ponudu koja podrazumeva, između ostalog, socijalno pravednije tretiranje preduzeća među kojima postoji razlika u zaradama. Tako da smo predložili da kod nekih preduzeća ne bude umanjena masa zarada za socijalno najugroženije zaposlene, a da se kod drugih vidi koliko je potrebno umanjenje u skladu sa njihovim ekonomskim potencijalom. Dakle, u nekim preduzećima će biti potrebno da se plate smanje i za više od 10 odsto. Konkretno, među najugroženijim preduzećima su „Gradska čistoća” i Gradsko saobraćajno preduzeće i „Put” i za njih smo predložili umanjenje od samo pet odsto. Za najugroženija preduzeća „Gradsko zelenilo”, „Lisje”, „Parking servis” i „Stan” i „Apolo” nema umanjenja. Gradska toplana i Informatika bi trebalo da ostanu na odluci o umanjenju plata za 10 odsto. Za preduzeća ZIG, „Poslovni prostor”, „Tržnicu”, Spens i „Urbanizam” predviđeno je smanjenje od 15 odsto”, kaže Đukić.

Poslednjih dana štrajka gradskih komunalaca Novosađani su počeli da gube živce, najviše zbog toga što je zagarantovani „minimum rada" „Gradske čistoće” primetan na svakom koraku. Naime, na području grada sve više je pretrpanih nego praznih kontejnera, a osim prepolovljenog kapaciteta odnošenja krupnog otpada, zbog štrajka je smanjeno i skupljanje smeća i pražnjenje korpi za otpad i u samom centru Novog Sada.

A. Popović

[objavljeno: 22/01/2010]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sindikati odbili predlog vlasti Novog Sada

Izvor: EMportal, 22.Jan.2010, 15:50

Štrajkački odbor sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada odbio predlog Gradskog veća o polovičnom smanjenju plata i najavio da će nastaviti štrajk.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.