Izvor: Blic, 18.Jun.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godinu dana nisu primili nijednu platu

Nekoliko hiljada radnika u Srbiji trenutno štrajkuje. Samo u Nišu u štrajku je 2.380 zaposlenih, a glavni zahtev svih štrajkača je isplata zaostalih plata. Neki od njih, poput radnika niškog „Građevinara" platu nisu primili punih 400 dana, a koliko su radnici očajni govori i to što ne prezaju štrajkova glađu ili čak samopovređivanja, kao što je bio slučaj u tekstilnom kombinatu „Raška", gde je sindikalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vođa Zoran Bulatović odsekao deo prsta iz protesta.



Zbog neisplaćenih dohodaka u Nišu trenutno štrajkuju radnici šest preduzeća: „Građevinar", „Niteks", „Lokomotiva", „Vagonka", „Specijalna vozila" i „MIN Inženjering". Najteže je u „Građevinaru" čijih 620 radnika nisu primili 13 plata, koje u proseku iznose 14.000 dinara. Posle razgovora sa gradonačelnikom Niša Milošem Simonovićem u ovom preduzeću, koje je u septembru privatizovala firma „Irva investicije", prekinut je štrajk glađu, ali se obustava rada nastavlja.

- Plate nismo primili 400 dana. Imam „sreću" pa mi i žena radi u „Građevinaru". Da nije pomoći koju dobijamo od sina ne znam kako bi preživeli - kaže radnik Zoran Živković. Radnici potražuju šest plata čiju je obavezu isplate preuzela „Irva", zaostale plate od novembra, kao i povezivanje staža od 2004. godine.

Najviše štrajkova u nišu

- Obustava rada započela je 6. maja nakon što je istekao rok „Irvi" da isplati šest zaostalih plata. Agencija za privatizaciju im je produžila rok, ali ne znamo do kada - kaže predsednik štrajkačkog odbora Nebojša Jovanović.

Oko 730 zaposlenih u „Niteksu", čiji je vlasnik takođe „Irva investicije", štrajkuju potražujući 4,5 plate u proseku od po 11.000 dinara. Radnik „Niteksa" i predsednik štrajkačkog odbora Zoran Tošić kaže da radnici ni posle sedam meseci pregovora nisu postigli da se vrate na posao.

Direktor ovog preduzeća Milan Kljajić, pak, kaže da je „Irva" dužna radnicima tri plate.

- „Irva" je uložila 16 miliona evra u pokretanje proizvodnje, a sada je propao posao za 133 miliona dinara. Molio sam radnike da održe minimum procesa rada da bi zaradili plate od ugovorenih poslova - kaže Kljajić. Dragan Stanković iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata napominje da u Mašinskoj industriji Niš trenutno štrajkuje četiri preduzeća od kojih tri imaju istog vlasnika - „IRS" iz Rumunije.

- Radnicima sva tri preduzeća se duguje po tri dohotka, ali veći problem je što vlasnik nema obrtna sredstva da se vozila remontuju po već potpisanim ugovorima - kaže Stanković.

Gazde bankrotirale

U Šumadijskom okrugu trenutno štrajkuje 400 radnika građevinskog kombinata „1. maj" iz Lapova i preduzeća „Zastava elektro" iz Rače. Oko 180 zaposlenih u „1. maju" više od dva meseca protestovali su ispred upravne zgrade tražeći isplatu po 45.000 dinara odmah, a ostatak duga od osam neisplaćenih plata u roku od dva meseca. Prema rečima Novice Markovića, vlasnik je odbio zahtev pod izgovorom da novca nema.Milan Vlajković, radnik sa 22 godine staža, kaže da je njega i njegove kolege izdalo strpljenje.

- I sa platom koja nije prelazila mesečno 15.000 dinara nisam mogao da sastavim kraj sa krajem. Imam suprugu i dvoje dece, do skora sam kupovao hranu „na recku", za struju dugujem 70.000 dinara - jada se Vlajković.

Radnici preduzeća „Zastava elektro" iz Rače su dva meseca protestovali u fabričkom krugu i na ulicama, a pre tri nedelje zauzeli su prostorije Skupštine opštine. Zorica Marinković, radnica ove firme, kaže da je sa kolegama radila ugovorene poslove po narudžbinama iz inostranstva, ali im je gazda umesto cele isplatio četvrtinu zarade.

Prema podacima Samostalnog sindikata Zlatiborskog okruga, u ovom kraju štrajkuju jedino radnici „Zlatibor mermera".

- Proizvodnju smo obustavili 1. juna jer od Nove godine nismo primili platu. Poslali smo dopis vlasniku iz Italije predočivši mu naše muke i čekamo njegov odgovor - kaže Goran Gavrilović, sindikalni aktivista u „Zlatibor mermeru".

Nema ko da štrajkuje

Po rečima Nade Rajaković, sindikalnog poverenika iz Bajine Bašte, u ovoj varoši nema ko da štrajkuje jer je većina preduzeća u stečaju. Slično je u Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju.

- Užički kraj više nije štrajkački trusno područje jer je na desetine firmi zatvoreno. U Okrugu je ostalo svega 16.000 industrijskih radnika - kaže Petrašin Drulović, predsednik Samostalnog sindikata Zlatiborskog okruga.

Bez obzira što je privreda Rasinskog okruga u teškoj situaciji, trenutno štrajkuju samo zaposleni u Izdavačkom preduzeću „Pobeda", pošto im vlasnik, bugarska kompanija „Mediasvjat", nije isplatila zarade.

- Od vlasnika tražimo isplatu četiri plate. Pokušali smo da stupimo u kontakt sa Petrom Krastevim, predstavnikom vlasnika kompanije, ali je on na razgovore poslao pomoćnika koji je izrazio razumevanje za naš problem, ali ne može da bilo šta učini - priča Nikola Popović, predsednik Štrajkačkog odbora.

Zbog neisplaćenih 11 plata, poreza i doprinosa od oktobra u Vladičinom Hanu štrajkuje 140 radnika IGM „Balkan brik". Predsednik Samostalnog sindikata Bora Nikolić ističe da je zbog štrajka posao izgubilo 118 radnika, koji će tužiti vlasnika. Generalni direktor „Balkan brika" Boban Kocić izjavio je da je štrajk naneo firmi katastrofalne posledice.

- Do oktobra radnici su redovno primali plate, a onda su počeli da štrajkuju van fabrike. Ukupno 188 radnika dobilo je otkaze jer nisu mogli da opravdaju izostanke s posla - rekao je Kocić.

Nakon jednomesečnog štrajka 69 radnika lozničkog „Lofolena", rukovodstvo fabrike uručilo je rešenja za kolektivni odmor 101 radniku.

- Poslodavac nam duguje 8,5 zarada i skoro dve godine nam je isplaćivao manje zarade od propisanih kolektivnim ugovorom - kaže Milisav Vukosavljević, poverenik sindikata „Nezavisnost" i predstavnik štrajkačkog odbora.

Zaposleni u informativnom programu Televizije Kraljevo koja posluje u okviru „Ibarskih novosti" jedini su radnici u Kraljevu koji trenutno štrajkuju, jer u drugim velikim preduzećima nema ko da štrajkuje. Štrajk su započeli jer su pre dve sedmice primili samo polovinu plate za septembar.

Vlasnici ugasili proizvodnju

Među rekorderima po dužini štrajka su leskovačka preduzeća „Mašinoteks" i „Cvećara". Radnici „Mašinoteksa" štrajkuju pet godina, a „Cvećare" 3,5, jer su novi vlasnici posle privatizacije ugasili proizvodnju i zatvorili fabrike.

Preduzeća u štrajku

Firma delatnost grad razlog štrajka

„Pobeda" medij Kruševac neisplaćene četiri plate

„Zlatibor mermer" obrada granita Užice neisplaćeno šest plata

„Lofolen" hemijska industrija Loznica neisplaćeno osam plata

„Zastava elektro" proizvodnja elektroopreme Rača neisplaćene tri plate

GIK „1. maj" građevinarstvo Lapovo neisplaćeno osam plata

„22. decembar" konfekcija Kragujevac raskid kupoprodajnog ugovora

„Balkan brik" građevinarstvo Vladičin Han neisplaćeno 11 plata

„Bratstvo" proizvodnja šinskih vozila Subotica neisplaćeno sedam plata

„Medoprodukt" proizvodnja hrane Tavankut neisplaćeno pet plata

„Stanišić" poljoprivreda Sombor neisplaćene četiri plate

Raška" konfekcija Novi Pazar neisplaćene plate od 1993.

PIK „Vojin Popović" poljoprivreda i tekstil Novi Pazar nije rešen status firme

„Ibarske novosti" medij Kraljevo neisplaćeno devet plata

„Građevinar" građevinarstvo Niš neisplaćeno 13 plata

„Niteks" konfekcija Niš neisplaćeno pet plata

„Lokomotiva" metalska industrija Niš neisplaćene tri plate

„Vagonka" metalska industrija Niš neisplaćene tri plate

„Specijalna vozila" metalska industrija Niš neisplaćene tri plate

MIN „Inženjering" projektovanje Niš neisplaćeno osam plata

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.