Izvor: B92, 13.Okt.2010, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska: Štrajkači ne odustaju

Pariz -- Štrajkovi zbog reforme penzionog sistema u Francuskoj se nastavljaju. Sindikati najavljuju da će oni trajati dok vlada ne odustane od te reforme.

Do sada su štrajkovi trajali uglavnom jedan dan, a za štrajk u utorak policija i sindikati kažu da je najveći od kada su počeli protesti zbog reformi penzionog sistema.

U utorak se na ulicama našlo 1,23 miliona ljudi, prema policijskim podacima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosno skoro 3,5 miliona ljudi, kako kažu sindikati.

To je do sada najmasovniji protest, a velika novina je što su se zaposlenima na ulicama pridružili i mladi - srednjoškolci i studenti.

Mnogi smatraju da je moguće, ako se ova tendencija nastavi, da se vlada prisili da odustane od svog plana da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju sa sadašnjih 60 godina na 62 godine starosti i da sa isplatom punih penzija počne tek kada ljudi napune 67 godina starosti.

Vladin plan je već usvojio donji dom skupštine, a Senat bi trebalo to da uradi krajem ove nedelje.

U toku jučerašnjeg dana, zbog štrajka, železnički saobraćaj funkcionisao je trećinom kapaciteta, luke s manje od pola kapaciteta, a na pariskim aerodromima je otkazano između 30 i 50 odsto letova, uglavnom na domaćim i kontinentalnim linijama.

Bio je prepolovljen i broj pariskih autobusa i vozova podzemne železnice, pa su mnogi građani koristili bicikle, rolere i skejtborde.

Zaposleni u svih šest francuskih velikih naftnih rafinerije bili su obustavili rad, pa se očekuju zastoji u snabdevanju benzinom.

Cena dizela skočila je širom Evrope.

Sarkozi je dosad bio odlučan u nameri da u potpunosti sprovede reforme kako bi smanjio budžetski deficit i pojačao privredni rast.

Sindikati su, međutim, ocenili da će glavni teret tih mera snositi radnici i najavili su da će najnoviji štrajkovi, za razliku od dosadašnjih jednodnevnih obustava rada, trajati neograničeno, "sve dok to bude potrebno".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.