Fabrika Birač traži pomoć Vlade RS

Izvor: B92, Beta, 10.Feb.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrika Birač traži pomoć Vlade RS

Banjaluka -- Nekoliko stotina radnika fabrike glinice Birač iz Zvornika stupilo je u štrajk zahtevajući od Vlade Republike Srpske (RS) pomoć kako bi se održala proizvodnja.

Radnicima su se u protestu pridružili i radnici rudnika "Boksit" iz Milića, dok su im pismo podrške uputili predstavnici Industrije alata iz Trebinja, "Aluminija" iz Mostara, "Železare" iz Zenice i "Jelšingrada" iz Banjaluke.

Predsednik sindikata u fabrici Birač Predrag Tomić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je da je cena glinice na svetskom tržištu u stalnom padu, dok cena troškova u proizvodnji svakodnevno raste i u velikoj meri premašuje cenu glinice.

U leto prošle godine, kako je kazao, otpušteno je 245 radnika, dok je od početka ove godine radno vreme u fabrici skraćeno za 20 odsto. Rukovodstvo fabrike je poručilo da će morati da obustavi proizvodnju ukoliko se ne nađe rešenje za nagomilane obaveze.

Rukovodstvo fabrike glinice je pre nekoliko dana uputilo pismo premijeru RS Miloradu Dodiku, obaveštavajući ga da će prestati sa proizvodnjom ako Vlada ne preduzme mere čija vrednost premašuje oko 25 miliona evra.

Direktor fabrike Virginijus Vajega obavestio je Dodika da je Poreska uprava RS blokirala račune fabrike zbog neplaćene rate reprogramiranog duga, a da je za 12. februar najavljeno isključenje struje zbog neizmirenih dugova.

Vlasnik fabrike Birač je litvanski Ubig koji traži su od Vlade RS da ponovo sa 30 odsto subvencionište struju u 2009. godinu, ali istovremeno i da se fabrici dozvoli da na tržištu prodaje struju koju proizvodi. Traži se i otpis dug prema BH-gasu i Srbijagasu od po sedam miliona evra. Od Razvojne banke RS vlasnici fabrike traže i kredit od najmanje deset miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.