Džimi Barka pokrenuo stečaj „Azotare”

Izvor: Politika, 08.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džimi Barka pokrenuo stečaj „Azotare”

Iako generalni štrajk u fabrici veštačkog đubriva traje četiri nedelje, pravo iznenađenje nastalo je kada je pevač tužio fabriku. – Direktor optužuje štrajkače za savez sa Džimijem

Pančevo – Već četvrtu nedelju u pančevačkoj fabrici veštačkog đubriva traje generalni štrajk, a Vujadin Janković direktor „Azotare” i Zoran Abramović predsednik štrajkačkog odbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << međusobno se optužuju za nameru da fabriku dovedu do stečaja. Iako je „Srbijagas” isključila „Azotari” gas još 21. aprila zbog dugovanja od 600 miliona dinara, a više stotina miliona duguje i Elektroprivredi, posle čega je blokiran i račun „Azotare”, niko od velikih poverilaca nije pokrenuo stečajni postupak.

Iznenađenje rukovodećeg tima, kao i štrajkačkog odbora, tvrde, bilo je potpuno, kada je sredinom prošle nedelje od pančevačkog trgovinskog suda stiglo rešenje o pokretanju predstečajnog postupka jer je potpisnik predloga za pokretanje postupka firma koja nije na spisku poslovnih partnera „Azotare”.

Ispostaviće se da je stečaj zatražila Agencija za poslovne aktivnosti i organizaciju art i medija projekata „Pan mjuzik star”, čiji je direktor Srđan Gligorijević, pevač, u muzičkim krugovima poznat pod pseudonimom Džimi Barka. Advokat Džimija Barke kaže u podnesku sudu da je marta ove godine sa „Azotarom” potpisan ugovor o sponzorstvu, vredan dva miliona dinara. „Azotara” se obavezala da će u četiri rate platiti navedenu sumu, namenjenu održavanju muzičkog festivala. Agenciji Džimija Barke plaćeno je samo 500 hiljada, a onda su uplate prestale, iako je poslednja rata trebalo da „legne” juna. Tako je Džimi Barka odlučio da traži stečaj svog donatora, što je svakako unikum u sudskoj praksi, mada je sve formalno pravno moguće.

Posebno je interesantno da je advokat Agencije „Pan mjuzik star” ojačao predlog za pokretanje stečajnog postupka preciznim navođenjem mnogih drugih dugovanja „Azotare”, koja nisu u vezi sa ovom agencijom. Džimi Barka i njegov advokat očigledno su raspolagali kompletnom dokumentacijom o dugovanjima „Azotare” jer su priložili kopije knjigovodstvenih kartica i citirali brojeve konta. Direktor „Azotare” Vujadin Janković tvrdi da je to maslo predsednika štrajkačkog odbora jer, kaže, poznato je da je baš Zoran Abramović doveo Srđana Gligorijevića, alijas Džimi Barka, kod njegovog prethodnika, koji je potpisao ugovor o sponzorstvu. On takođe obećava istragu kako bi se utvrdilo ko je advokatu „Pan mjuzik stara” dostavio poverljivu dokumentaciju, koju zvanično niko nije tražio. Direktor Janković kaže da to neće biti teško utvrditi, budući da su ti podaci dostupni malom broju ljudi.

Zoran Abramović, predsednik štrajkačkog odbora, kaže da je istina da poznaje pevača, da ga je stvarno uputio gde da se obrati za sredstva, ali da između njega i Džimija Barke ne postoji nikakva urota protiv „Azotare”. Sam Džimi Barka dao je izjavu u kojoj tvrdi da za štrajk nije ni znao, a zahtev za pokretanje „prethodnog stečajnog postupka” podneo je da bi naplatio ono što mu je obećano.

Nema sumnje da bi se „Azotara”, ukoliko bi došlo do stečajnog postupka, našla u vrlo nezgodnoj situaciji. To ne žele ni njeni najveći poverioci. Kako stvari sada stoje, ni u Trgovinskom sudu ne smatraju da je uputno klati vola zbog jedne šnicle. Predsednik stečajnog veća, formiranog posle predloga za pokretanje predstečajnog postupka od strane Džimija Barke, sudija Nenad Unčević doneo je odluku da je pre ročišta, na ime avansa za troškove stečajnog postupka, potrebno uplatiti deset miliona dinara. Hoće li Džimi Barka pronaći finansijere koji će uložiti deset miliona da bi dobili milion i po, uz rizik da stečajno veće eventualno nađe da ne postoji „stečajni razlog”, znaće se do 16. jula, za kada je zakazano ročište.

M. Šašić

[objavljeno: 09/07/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pop pevač pokrenuo stečaj "Azotare"

Izvor: Mondo, 09.Jul.2008, 12:37

Pop pevač Srđan Gligorijević, zvani Džimi Barka, tužio je pančevačku fabriku veštačog đubriva, jer mu nije isplaćen obećan novac za organizovanje muzičkog festivala.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.