Dvadesetak radnika JKP Pogrebne usluge preko noći proglašeno tehnološkim viškom, započeli štrajk

Izvor: Blic, 06.Maj.2015, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvadesetak radnika JKP "Pogrebne usluge" preko noći proglašeno tehnološkim viškom, započeli štrajk

Radnici službe obezbeđenja JKP "Pogrebne usluge" u Ruzveltovoj ulici započeli su štajk jer im je danas, kada su došli na posao, saopšteno da su tehnološki višak i da mogu da idu kući.

- Ovo što se dešava je nečuveno. Rukovodilac nam je jutros kada smo došli na posao rekao da je 23 radnika tehnološki višak. Na ovo nas niko nije upozorio, mada smo po maltretiranjima i mobingu koji se u firmi u poslednje vreme dešavao i mogli nešto da naslutimo, ali ovom se niko nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nadao - kaže P. S. jedan od otpuštenih radnika.

Prema njegovim rečima, rukovodioci preduzeća nisu odgovorili na pitanje zašto su tehnološki.

- Kada smo tražili da nas prebace u neku drugu službu rekli su da se to ne može desiti. Međutim, ono što još više revoltira jeste činjenica da su radnici privatne agencije "Protekta", čiji je vlasnik bivši muž Jelene Trivan, danas normalno došli na posao. Niko od njih nije dobio otkaz, niti im se sprema, a mi preko noći postali tehnočoški višak. Tu privatnu agenciju naše preduzeće angažovalo je po nalogu Skupštine grada - objašnjava za "Blic" radnik S. R.

On je još dodao da među radnicima JKP "Pogrebne usluge" koji su otpušteni, ima ljudi sa srednjom stručnom spremom, ali i fakultetski obrazovanih. Svi su članovi službe obezbeđenja i terenskih kontrola.

Radnici najavljuju da će ostati ispred firme u Ruzveltovoj celu noć, a kako kažu obećano im je da će ih sutra primiti finansijski direktor.

JKP "Pogrebne usluge": Radnicima će biti ponuđeni poslovi u okviru osnovne delatnosti preduzeća

- Štrajka nema, to je dezinformacija. U skladu sa zakonom dolazi do toga da se ukidaju jedna radna mesta, ali većina tih radnika će po kolektivnom ugovoru ostati u firmi. Tek slede pregovori sa sindikatima, a ovo što je danas pušteno u medije je samo način na koji pojedinci žele da izvrše pritisak. Radnici koji, kako kažu štrajkuju, danas su imali sastanak sa svojim rukovodiocem koji im je saopštio da će doći do određenih promena u firmi, ali im niko nije rekao da su tehnološki višak - kaže Bojana Kisin iz JKP "Pogrebne usluge".

Ona još dodaje da će svako od radnika čija radna mesta budu ukinuta imati priliku da ostane u firmi.

- Naša osnovna delatnost je sahranjivanje i na tu oblast ćemo se fokusirati. Radnici obezbeđenja čija radna mesta budu bila ukinuta, imaće priliku da ostanu u firmi u okviru osnovne delatnosti. Prosto je tako jer ih štite i sindikati i kolektivni ugovori. Istina je da će neki broj radnika biti tehnološki višak. Koji je to broj, još uvek se ne zna jer će se to odlučiti u dogovoru sa gradom - objašnjava Bojana Kisin.

Ona je istakla da su mnogi od radnika koji su se danas okupili oko firme već uzeli socijalni program i da su tu kako bi izvršili pritisak.

- U celom preduzeću ima 430 zaposlenih i o svakom od njih vodimo računa i borimo se za svakog našeg radnika. Ovo što danas rade nije u redu, a to što se pominju imena privatnih firmi, mogu da vam kažem samo da se u komunalnim preduzećima godinama unazad angažuju privatne firme za obezbeđenje preko javnih nabavki koje organizuje grad. Sve smo uradili po zakonu - zaključuje Bojana Kisin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.