Izvor: Glas javnosti, 03.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državne službe prete štrajkom

BEOGRAD - Ukoliko budu usvojene predložene mere vlade za borbu protiv ekonomske krize, a posebno porezi na zarade, sindikati državne uprave, pravosuđa i društvenih delatnosti će odgovoriti masovnim protestima i štrajkovima - jednoglasno su rekli juče predstavnici ovih sindikata, koji deluju u okviru Saveza samostalnih sindikata Srbije.

NJegoš Potežica, predsednik Sindikata zaposlenih u državnoj upravi, istakao je da će svi zaposleni u tom sektoru, a i u ostalim društvenim delatnostima >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << stupiti u štrajk ukoliko vlada donese mere koje će uticati na njihov radno-pravni status.

Potežica je upozorio da je vlada donela odluku kojom štiti od gubitka posla određeni broj imenovanih i izabranih lica, a ne vodi računa o ostalim zaposlenima, iako „racionalizaciju i smanjenje moraju da trpe svi“.

Branislav Pavlović iz Sindikata obrazovanja složio se da predložene mere vlade, o kojima su govori u medijima, najviše pogađaju zaposlene u javnom sektoru.

- Ne može 560.000 ljudi u javnom sektoru da izvuče ovu državu ako ona ne uštedi na drugim pozicijama - rekao je on.

Prema saznanjima Slavice Živanović iz Sindikata pravosuđa, policajci koji budu obezbeđivali proteste će verovatno napustiti kordon i preći na stranu štrajkača, dok je stav Sindikata kulture da bi trebalo smanjiti broj poslanika u Skupštini Srbije, jer oni zemlju koštaju najmanje 67 miliona dinara mesečno.

Predstavnici pomenutih sindikata nisu mogli da preciziraju vreme početka štrajka, ali su naveli da bi morao da se organizuje pre rebalansa budžeta, koji je najavljen za kraj aprila.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sindikati najavljuju proteste

Izvor: RTS, 02.Apr.2009, 18:37

Sindikati društvenih delatnosti najavljuju štrajk. Sindikat "Nezavisnost" zalaže se za dogovor Vlade sa sindikatima i poslodavcima o ravnomernoj podeli tereta ekonomske krize. U Srbiji raste broj građana koji strahuju za radna mesta, pokazuju istraživanja. Nema osetnijeg rasta nezaposlenosti, tvrdi...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.