Država pomaže vlasnike TV Avala

Izvor: B92, 25.Jan.2012, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država pomaže vlasnike TV Avala

Beograd -- Država ne samo da ne preduzima ništa povodom štrajka na TV Avala, već pomaže opstanak privatne televizije čiji su vlasnici među najbogatijim ljudima u Srbiji.

B92 je pokušao da istraži zbog čega jedno javno preduzeće, kao što je Emisiona tehnika, ne želi da naplati dug od skoro milion evra, koliko potražuju od TV Avale.

Podsetimo, ni RRA ne smeta što se već 35 dana na TV Avala ne emituje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << informativni program, koji moraju da imaju televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Zaposleni na TV Avala 35 dana ne zanimaju ni vlasnike, a ni Vladu Srbije tj. Ministarstvo kulture i informisanja kome su uputili zahtev da vlasnici poštuju zakon i isplate plate i honorare koji im kasne već šest meseci. Zaposleni već gube strpljenje i najavljuju radikalnije mere štrajka.

"Mi do sada nismo dobili nijedan dinar, vlasnici samo obećavaju, ali nemaju nijedan konkretan rezultat i zbog toga u petak, ukoliko se do tada bilo kako ne reši ovaj problem, potpuno obustavljamo program na televiziji", kaže Nikola Vukomanović, predstavnik zaposlenih na TV Avala.

U nadležnom Ministarstvu za kulturu i informisanje, koje drži stranka G17 plus, pokušali smo da proverimo šta je to ministarstvo preduzelo da zaštiti zaposlene, koji već pola godine ne primaju platu, ali i šta je preduzelo protiv vlasnika televizije, koja ne emituje informativni program, na šta je prema zakonu o radio-difuziji obavezna.

Ministar Predrag Marković, koji nije želeo pred kamere, rekao nam je kratko da to ministarstvo nije nadležno za TV Avalu i da je sve ingerencije prenelo na Radio-difuznu agenciju, a da za plate zapolsenih treba da brine Ministarstvo rada.

Ipak, dok država naizgled ćuti i ne vidi problem radnika na Avali, direktno se trudi da lično pomogne vlasnicima da ne izgube frekvenciju. Tako je JP "Emisiona tehnika", kao što je B92 već izveštavao, postupilo na vrlo neobičan način. Iako su prvo pustili menicu od milion evra, koliko im duguje TV Avala, odmah su je i povukli.

Direktor "Emisione tehnike" Vladimir Homan, koji je kadar stranke G17 plus, tvrdi da nije bilo političkog pritiska da se pomogna Željku Mitroviću i Danku Đuniću.

"Niko na nas nije vršio pritisak, niti sam ja kao direktor pristao na to. Jedan od glavnih razloga zbog kojeg smo povukli menicu je da u neku ruku sačuvamo našeg klijenta, makar i dužnika, nego da ga ugasimo i nemamo nikakvu nadu da ćemo dobiti bilo kakve prihode ili naknadu. Upravni odbor je doneo odluku da TV Avali damo rok do početka marta, kada na naplatu dolazi treća rata o reprogramiranju duga, koji imamo po sporazumu. Onda ćemo da vidimo da li ima razloga da više postupamo na taj način ili da krenemo u naplatu putem menica i stupimo u zaštitu naših interesa", kaže Homan.

U RRA su, takođe, pokazali human odnos prema ovoj televiziji, gledajući kroz prste na činjenicu da TV Avala ne emituje informativni program i ostavljajući joj 60 dana za sanaciju stanja. Međutim, ukoliko vlasnici ne ispoštuju dogovor, prete im oduzimanjem dozvole i aktiviranjem bankarskih garancija i menica.

"TV Avala je u svom elaboratu sama sebi nametnula neke obaveze koje se u ovom trenutku ne ispunjava. Reč je obavezama koje se za sve televizije mere na godišnjem nivou. Mišljenja smo da bi TV Avala, ukoliko ovih dana počne da emituje program saglasno svom elaboratu, mogla da u narednih 11 meseci nadoknadi one kvote obaveznog programa koje do sada nije imala. No, produži li se ovakva situacija, a to smo rekli i vlasnicima i dali im rok od 60 dana, nakon toga smatramo da televizija neće više moći da ispuni kvote i u tom slučaju nećemo moći da uradimo ništa drugo nego da oduzmemo dozvolu", kaže Goran Karadžić iz RRA.

Podsetimo, TV Avala je 48,41 odsto u vlasništvu Jonasa Krausa Vernera, advokata iz Beča, koji se ne pojavljuje u TV Avala. Biznismen Danko Đunić raspolaže sa 45,65 odsto akcija i do sada nije pokazao adekvatno interesovanje za rešavanje situacije. Najviše se eksponirao Željko Mitrović, vlasnik Televizije Pink, koji poseduje samo 4,95 odsto akcija, ali ni on ništa konkretno dosad nije uradio da zaustavi štrajk u TV Avala. U vlasništvu Ekonomskog instituta je 0,99 odsto akcija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.