Izvor: Politika, 09.Jan.2012, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đunić i Mitrović u sredu u RRA zbog TV Avala

Nadležni iz RRA će razgovarati sa predstavnicima vlasnika, menadžmenta i štrajkačkog odbora kako bi se nastavilo emitovanje programa u skladu sa izdatom dozvolom

Predstavnici zaposlenih u Televiziji Avala, koji štrajkuju zbog neisplaćenih zarada, u utorak će se sastati sa nadležnima iz Republičke radiodifuzne agencije (RRA), sa kojima će u sredu razgovarati i vlasnici TV Avala. Kako saznajemo, sastanku u RRA u sredu trebalo bi da prisustvuju svi vlasnici koji imaju udela >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u TV Avala, uključujući i Danka Đunića, austrijske vlasnike iz „Grinberg investa” i Željka Mitrovića.

Upravni odbor ove medijske kuće je održao telefonski sastanak posle čega je objavljeno saopštenje u kojem su zaposleni pozvani da se vrate svojim radnim obavezama, uz konstataciju da je nastavak štrajka dodatno ugrozio tešku ekonomsku situaciju i usporio pregovore o dokapitalizaciji koji su vođeni sa potencijalnim partnerima, što je predstavljao jedan od načina prevazilaženja problema.

„Dodatnu nervozu su ispoljili i poslovni partneri, pa se u prvom danu posle praznika račun TV Avala našao u velikoj blokadi izazvanoj puštanjem menica jednog od partnera sa kojim postoji sporazum o reprogramu duga”, navodi se u saopštenju.

Upravni odbor obavestio je javnost da je TV Avala jedina nacionalna televizija koja u prošloj godini nije otpustila nijednog zaposlenog niti pribegla smanjenju zarada, iako je isplata plata kasnila.

„Činjenica da se radnicima duguju četiri i po zarade ne znači da zaposleni više od četiri meseca uopšte nemaju primanja, već znači da se zarade isplaćuju sukcesivno u onom obimu u kojem to dozvoljava priliv novca koji televizija zarađuje. To što do isplate nije došlo u danu u kojem je bilo predviđeno nije posledica nečijih obmana, već činjenice da je novca na tržištu malo i da naplate potraživanja kasne”, ističe se u saopštenju Upravnog odbora.

Kako bi TV Avala što pre nastavila sa emitovanjem programa u skladu sa izdatom dozvolom, Savet RRA naveo je u saopštenju da će od utorka obavljati razgovore sa predstavnicima vlasnika televizije, preduzećem „Grinberg invest” iz Austrije, Dankom Đunićem, Željkom Mitrovićem i Ekonomskim institutom, kao i sa predstavnicima menadžmenta i štrajkačkog odbora TV Avala.

Nikola Vukomanović, predsednik sindikata i član štrajkačkog odbora TV Avala, kaže da zaposleni trenutno nemaju sa kim da pregovaraju.

– Za pregovore sa zaposlenima bila je zadužena Bojana Lekić, generalni menadžer televizije, ali je njoj ugovor istekao u decembru i od 1. januara ona nema mandat od Upravnog odbora za to, tako da u ovom trenutku nemamo sa kim da razgovaramo ni o neisplaćenim zaradama, ni o minimumu procesa rada, a nema ko ni da potpiše ugovore za nešto više od 40 kolega koji rade honorarno ili na određeno vreme, a kojima su ugovori istekli 31. decembra – kaže Nikola Vukomanović.

On dodaje da će na današnji dan poslodavci dugovati zaposlenima 5,5 plata, a honorarcima šest zarada, a da su zaposleni u novu godinu ušli i bez regulisanog zdravstvenog osiguranja. Od kada je počeo štrajk, imali su samo jedan sastanak sa predstavnicima vlasnika, ali na njemu nije došlo ni do kakvog dogovora.

U kratkoj izjavi za „Politiku” Bojana Lekić istakla je da je u kontaktu sa kolegama, kao i da je plod dosadašnje zajedničke saradnje to što je prošla godina za TV Avala bila do sada najuspešnija.

– To izgleda nije dovoljno da se nadoknadi pet prethodnih neuspešnih godina – rekla je Bojana Lekić.

Štrajk kolega sa TV Avala podržali su Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, kao i Sindikat novinara Srbije. Predstavnici NUNS-a zatražili su juče da se utvrdi ko je stvarni vlasnik TV Avala istakavši to kao jedan od preduslova za okončanje štrajka.

„Jonas Kraus Verner, advokat iz Beča, vlasnik austrijske firme „Grinberg invest”, u čijem vlasništvu je 48,41 odsto akcija, uopšte se ne pojavljuje u TV Avala. Ni Danko Đunić, koji raspolaže sa približno 46 odsto akcija, ne pokazuje adekvatno interesovanje za rešavanje novonastale situacije. Raščišćavanje vlasničkih odnosa bi moglo biti od koristi i za pozicioniranje Željka Mitrovića, vlasnika TV Pink, koji se, iako poseduje samo 4,95 odsto akcija, najčešće u izjavama zaposlenih apostrofira kao stvarni vlasnik TV Avala”, ocenjuju u NUNS-u.

Jelena Čalija

objavljeno: 10.01.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.