Danas generalni štrajk u Belgiji

Izvor: Beta, 15.Dec.2014, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas generalni štrajk u Belgiji

BRISEL, 15. decembra 2014. (Beta-AFP) - Generalni štrajk zbog vladinih mera štednje u ponedeljak će paralisati celu Belgiju, odakle nijedan avion neće poleteti ni sleteti, a biće zatvorene i bolnice osim za hitne slučajeve.

Dvadesetčetvoročasovni štrajk organizovan je posle nekoliko manjih, regionalnih štrajkova poslednjih dana u Belgiji, gde su >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << gradjani nezadovoljni vladinim programom uštede 11 milijardi evra u narednih pet godina.

Zaposleni u belgijskoj kontroli leta, javnom preduzeću koje kontroliše vazdušni saobraćaj nad Belgijom, saopštili su u petak da će podržati današnji štrajk.

Nijedan avion neće poleteti ni sleteti sa aerodroma u Briselu, Šarlroau, Liježu i Antverpenu tokom 24 sata.

Štrajk ne bi trebalo da utiče na druge avione koji nadleću Belgiju na visinama iznad 7.500 metara, jer tim letovima upravlja evropska kontrola leta "Eurocontrol".

Aviokompanije u Belgiji očekuju poremećaj u saobraćaju i neke su već najavile da otkazuju oko 40 odsto letova predvidjenih za danas.

I druge vrste saobraćaja će biti paralisane, jer nijedan voz neće saobraćati na domaćim i medjudržavnim linijama, kao ni javni gradski prevoz.

Privredna aktivnost će stati pošto će štrajkači iz tri sindikata blokirati pristup javnim preduzećima, školama, industrijskim zonama i velikim samouslugama.

Zaposleni traže od vlade da odustane od mera planiranih za 2015. godine, medju kojima je i ona da plate više automatski ne prate rast životnih troškova.

Opozicija novoj desničarkoj vladi u Briselu protivi se i podizanju starosne granice za penzionisanje. Predvidjeno je da se od 2030. godine u penziju odlazi s 67 godina, umesto sa 65 godina kako je sada.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štrajk paralisao Belgiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2014

Belgija je od jutros paralisana zbog generalnog štrajka u znak protesta zbog najavljenih mera štednje...Svi aerodromi u zemlji su zatvoreni, u Briselu i ostalim većim gradovima obustavljen je javni prevoz, a danas neće raditi ni železnice...Štrajkači su postavili barikade i na pojedinim putnim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.