Daka:Nastavlja se štrajk, tri žrtve

Izvor: B92, 04.Mar.2013, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daka:Nastavlja se štrajk, tri žrtve

Daka -- Drugog dana generalnog štrajka, koji su organizovali islamistički demonstranti, škole i firme širom Bangladeša su zavorene, a poginula su još tri demonstranta.

Time je ukupan broj žrtava od 21. januara porastao na 80.

Policija je saopštila da su još tri osobe stradale u sukobima na jugu i severozapadu zemlje u protestima zbog osude islamističkih lidera za ratne zločine.

Od četvrtka, kada je potpredsednik najveće islamske partije u Bangaldešu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Džamat-e-Islami osuđen na smrt, poginulo je ukupno 64 ljudi, prenosi AFP.

Pripadnici paravojne granične policije u gradu Kolaroa, na jugu zemlje, ubili su iz vatrenog oružja dve osobe kada je grupa od oko 1.000 demonstranata pokušala da ih napadne palicama i ciglama, izjavio je zvaničnik lokalne vlade Husein Šavkat.

U gradu Ulapara, na severozapadu Bangladeša, jedan demonstrant je preminuo na putu za bolnicu nakon što je policija pucala na više stotina islamista koji su tražili obustavljanje suđenja za ratne zločine.

Sukobi su izbili širom ove siromašne zemlje kada je potpredsednik Džamata i islamski propovednik Delvar Husein Sajede postao treći islamista koga je domaći tribunal osudio.

Sajede je proglašen krivim za ubijanje, verski progon i silovanje u ratu za nezavisnost protiv Pakistana 1971. Džamat tvrdi da je taj proces pokušaj vladajuće partije da poravna račune, a ne da sprovede pravdu.

Presude i sukobi koji su usledili motivisali su Džamat da organizuje dvodnevni generalni štrajk, koji je juče počeo i praktično paralizovao zemlju.

Škole i firme ne rade, glavni autoput koji povezuje prestonicu Daku i drugi grad po veličini Čitagong praktično je pust, baš kao i ostali autputevi koji povezuju gradove u Bangladešu.

Bezbednost je pojačana širom zemlje, a naročito u Daki gde je danas na dužnosti oko 10.000 policajaca i pripadnika elitnog bataljona za brzo reagovanje.

Islamisti su u okviru protesta blokirali autoput koji vodi do popularnog turističkog regiona Koks Bazar, gde je od ostatka sveta ostalo odsečeno nekoliko stotina turista, među kojima ima i stranaca.

Šef lokalne policije Azad Mijah kaže da je više od 3.000 turista napustilo Bangladeš od četvrtka, uglavnom letovima sa lokalnog aerodroma, ali da je oko 700 ostalo blokirano.

Vlada je zabranila skupove i javna okupljanja najmanje u četiri grada na severu zemlje kako bi sprečila nasilje, saopštila je policija.

Suđenja za ratne zločine 12 lidera Džamata i glavne opozicione stranke Nacionalna partija Bangladeša otvorila su stare rane i podelila zemlju, a opozicija optužuje vladu da sprovodi lov na veštice.

Vlada, koja kaže da je u ratu 1971. poginulo tri miliona ljudi, odbacuje tvrdnje opozicije i optužuje lidere Džamata da su pripadnici propakistanskih paravojnih formacija koje su odgovorne za najveće pokolje u ratu.

Prema nezavisnim procenama, u tom ratu je poginulo između 300.000 i 500.000 ljudi.
Pogledaj vesti o: Štrajk policije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.