Dačić: U ovoj igri nema pobednika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2011, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: U ovoj igri nema pobednika

BEOGRAD -

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je način na koji je lider SNS Tomislav Nikolić pokušao da izdejstvuje vanredne izbore "igra samouništenja u kojoj niko ne može biti pobednik" i da bi u njoj moglo da izgubi celo društvo.

Dačić je u intervjuu za današnje izdanje dnevnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lista "Blic" ocenio da je lider Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić okončanim štrajkom glađu i žeđu pozicionirao sebe kao lidera pristalica svoje stranke, a takođe "homogenizovao" biračko telo Demokratske stranke (DS).

"On (Nikolić) je dobio, kada je reč o pozicioniranju sebe kao ličnosti koja homogenizuje pristalice svoje stranke, ojačao je svoju poziciju u svom biračkom telu", kazao je Dačić i ukazao na to da je naprednjački "politički pokret" dosta izgubio, navodeći da takav štrajk nije prepoznatljiv način političke borbe.

DS dobila više nego SNS

Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) je, takođe, ocenio da je DS Nikolićevim štrajkom glađu i žeđu "čak dobila više nego SNS".

"Ovaj Nikolićev čin je homogenizovao biračko telo DS-a, koje je inače po svojoj prirodi dosta razuđeno i koje se vrati demokratama uvek kada dođe do situacije 'ili-ili'", rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da su "Tadićevi postupci bili takvi da su pokazali i dodatno utvrdili njegovo liderstvo".

"Pokazao je da ga niko ne može ucenjivati, a naročito kada su interesi zemlje u pitanju", naglasio je Dačić.

On je kazao da su i Nikolić i Tadić tokom poseta Briselu bili u prilici da od evropskih zvaničnika čuju njihov stav o raspisivanju izbora u Srbiji i preneo šta mu je s tim u vezi rekao predsednik Srbije.

"Meni je Tadić rekao da je stav Evropljana da bi za uspeh naše kandidature bilo uputnije da se izbori raspišu tek posle donošenja konačne odluke (o statusu kandidata Srbije za članstvo u Evropskoj uniji), odnosno da se raspišu u decembru, a onda se po Ustavu mogu održati u roku od 160 dana. Znači, realno je da budu 15. januara", kazao je Dačić i postavio pitanje da li su u Briselu takve informacije prenete i predsedniku SNS-a.

Realno da SNS i DS oforme vladu bez SPS

Odgovarajući na pitanje o nastavku saradnje sa demokratama, Dačić je kazao da je saradnja SPS-a i DS-a "korektna" i istakao DS kao "najvažnijeg političkog partnera" socijalista.

Navodeći da ga raduje što je koalicije SPS-PUPS-JS skoro duplo povećala svoj rejting od prošlih izbora, Dačić je dodao da "ako raspored stranaka bude takav da koalicija oko SPS bude treća, iza DS i SNS", ne zna zašto bi SPS bio "odlučujući faktor".

"Valjda te dve stranke odlučuju da li će da naprave koaliciju ili neće, jer ako oni naprave koaliciju, ne treba im niko treći. Voleo bih da se to desi, jer bi onda SPS bio vodeća opoziciona stranka koja bi u narednih godinu dana udvostručila svoje biračko telo", kazao je lider socijalista.

On je rekao da nije stvar u tome da li bi neko mogao ili ne da bude u vladi, već "kakva će biti politička realnost posle izbora".

Na pitanje da li realno da SNS i DS oforme vladu bez SPS, Dačić odgovorio:

"Zašto ne bi bilo realno? Prva opcija SNS i DS je da imaju većinu sa svojim partnerima, a druga da, ako je nemaju, vode međusobne razgovore o koaliciji".
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.