Bez zajedničkog stava policijskih sindikata o štrajku

Izvor: Studio B, 01.Feb.2011, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez zajedničkog stava policijskih sindikata o štrajku

Policijski sindikat Srbije najavio je da neće podržati najavljeni štrajk drugog reprezentativnog policijskog sindikata - Nezavisnog sindikata policije (NSP), zakazan za 3. februar

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović apelovao je na konferenciji za novinare na kolege iz Nezavisnog sindikata da preispitaju odluku o štrajku do odgovora Vlade Srbije na predlog kolektivnog ugovora.

Policijski sindikat Srbije i Nezavisni sindikat policije su >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << prethodnih meseci zajedno učestvovali u kolektivnim pregovorima sa Radnom grupom Ministarstva unutrašnjih poslova, na kojoj je dogovoren Nacrt kolektivnog ugovora, koji bi, kako navode u P S S-u, trebalo u naredne dve nedelje da se nađe na sednici Vlade.

Predstavnici Nezavisnog sindikata policije najavili su štrajk za 3. februar, zahtevajući od Vlade, pored potpisivanja kolektivnog ugovora, povećanje plate zaposlenih u MUP-u za 40 odsto i poboljšanje uslova rada. Iz Policijskog sindikata policije je poručeno da ni taj sindikat ne isključuje stupanje u štrajk, ali da će takvu odluku doneti u slučaju da Vlada u naredne dve nedelje ne usvoji dogovoreni Nacrt kolektivnog ugovora.

"Daleko od toga da odustajemo od zadnjeg vida sindikalne borbe, ali ćemo sačekati da usaglašeni tekst (kolektivnog ugovora) ode iz MUP-a u Vladu, nakon čega ćemo im dati dve nedelje da ga izglasaju. U slučaju da se Vlada ne složi sa izrađenim predlogom, odmrznućemo štrajk", rekao je Mijailović.

On je kazao da je P S S u prethodnom periodu za izradu kolektivnog ugovora u pregovorima sa radnom grupom Ministarstva potrošio dva i po miliona dinara na angažovanje stručnjaka i poručio da je nekorektno ponašanje određenih sindikata koji, prema njegovim rečima, "upravljaju lošim stanjem zaposlenih i dovode ih u zabludu".

Mijailović je, takođe, naveo i da je sindikat na čijem je čelu poslao MUP-u svoj predlog kolektivnog ugovora kao odgovor na integralnu verziju koju je Ministarstvo prosledilo na adresu oba reprezentativna policijska sindikata, ističući da NSP to još uvek nije uradio.

"Nisu dali primedbe na taj tekst (kolektivni ugovor), niti poslali svoju verziju tog dokumenta ili se usaglasili sa integralnom verzijom. Neukusno je da ne potpišete taj tekst, koji po mnogo čemu poboljšava radno pravni i socijalni status zaposlenih u MUP-u i reguliše stvari koje do sada nisu bile regulisane zakonom", ocenio je Mijailović.

On je apelovao na NSP da preispita odluku o štrajku, ističući da ne bi trebalo da dolazi do sukoba ismeđu dva najveća policijska sindikata u Srbiji, s obzirom na to da je na njima i najveća odgovornost prema zaposlenima u MUP-u.

"Kruna sindikalizma je poseban kolektivan ugovor za šta su se policijski sindikati borili od svog osnivanja. Ne znam zašto sada, kada smo došli na kraj tog puta, neko pokušava da manipuliše sa zaposlenima (u MUP-u)", zaključio je Mijailović.
Pogledaj vesti o: Štrajk policije

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.