Bez posla usred gradilišta

Izvor: Politika, 06.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez posla usred gradilišta

Radnici Građevinskog kombinata „Prvi maj” iz Lapova započeli štrajk dok se u njihovoj opštini gradi na „svakom ćošku”

Lapovo – Oko 200 radnika nekada uglednog Građevinskog kombinata „Prvi maj” iz Lapova juče je stupilo u generalni štrajk. Poslednjih šest meseci, kako kažu, dobili su svega 40 odsto jedne mesečne plate, koja u proseku jedva da prelazi 15.000 dinara. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Osim toga, većinski vlasnik firme „Auto Vojvodina”, iz Novog Sada, poslednjih meseci ne uspeva da obezbedi posao, iako je Lapovo trenutno jedno od najvećih gradilišta u Srbiji.

Prva gradilišta domaćih i inostranih investitora udaljena su svega par stotina metara od pogona za proizvodnju betonskih cevi, ploča i ostalih polufabrikata koje pravi „Prvi maj”. I pored toga, kako kaže predsednik Štrajkačkog odbora Novica Marković, poslodavac nije uspeo da obezbedi posao.

– Poslednjih šest meseci, praktično, ne primamo platu. Dobili smo neku crkavicu krajem prošle godine, a od početka ove godine mi nemamo šta da radimo. Lapovo je poslednjih meseci pretvoreno u veliko gradilište, a naša firma umesto da učestvujemo u tim poslovima i profitira samo klizi nizbrdo i propada. Kao da je vlasnicima stalo da potpuno upropaste ovu firmu – rekao je Marković u izjavi za „Politiku”.

Štrajk će se, prema Markovićevim rečima, nastaviti sve dok poslodavac ne izmiri obaveze prema radnicima i pokrene proizvodnju koja je gotovo potpuno ugašena. Predsednik opštine Lapovo Dragan Zlatković predlagao je da se proda deo imovine firme i tako namire dugovi, ali su radnici odbacili tu soluciju.

– To smo mogli i sami da uradimo, ali mi hoćemo da radimo i zaradimo, jer nemamo od čega da živimo. Ja imam sedmočlanu porodicu, a dosad sam radio samo ja. Šta mislite kako izgleda trpeti pola godine bez posla, bez ijednog dinara. Ovo je prava katastrofa, koju neko mora da zaustavi – kaže Živadin Petrović koji je već 31 godinu radnik kombinata „Prvi maj”.

Štrajkački odbor, koji je juče na protestu okupio gotovo sve radnike firme, najavio je radikalizaciju protesta, ukoliko zahtevi zaposlenih ne budu uskoro ispunjeni. Radnici su, kako nam je rečeno, spremni da „idu do kraja” i blokiraju celu varoš, od direkcije preduzeća „Prvi maj” do zgrade Skupštine opštine. Njihovi predstavnici su se pre par meseci obratili i Vladi Srbije, ali do sada nisu dobili ni odgovor, ni pomoć.

Brane Kartalović

[objavljeno: 07/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.