Bez otpuštanja radnika u Knjazu Milošu

Izvor: Glas javnosti, 23.Apr.2010, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez otpuštanja radnika u "Knjazu Milošu"

BEOGRAD - Savez samostalnih sindikata Srbije potvrdio je da je s poslovodstvom kompanije "Knjaz Miloš" iz Aranđelovca postignut dogovor da neće biti otpuštanja radnika, čime je završen generalni štrajk, koji je počeo 14. aprila.

Predsednik SSSS za poljoprivredu, Dragan Zarubica, izjavio je da je dogovoreno da poslodavac neće proglasiti tehnološki višak od 106 radnika i da će organizovati program dobrovoljnog napuštanja kompanije uz stimulativnu otpremninu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
On je ocenio da tehnoloških viškova u "Knjazu Milošu" više ne može da bude, jer je poslednje tri godine iz te fabrike otišlo 1.200 radnika, a ostalo oko 900. Kako je precizirao, za sindikat stimulativna otpremnina znači da bi poslodavac trebalo da ponudi novac veći od iznosa bruto mesečne zarade po godini staža.

- Dogovoreno je i da se isplati jednokratna pomoć svim radnicima u iznosu od 25.000 dinara, a da se na kraju godine, pod uslovom da rezultati poslovanja budu pozitivni, isplati povećanje zarade od pet odsto i to retroaktivno od 1. aprila - rekao je Zarubica.

On je naveo da će na kraju sezone, verovatno u avgustu, sindikat ponovo razgovarati s poslodavcem o povećanju zarada, bez obzira na sada postignut dogovor.

Zarubica, koji je učestvovao u pregovorima s poslovodstvom "Knjaza Miloša", ocenio ih je kao teške, navodeći da je do dogovora moglo doći i ranije da je bilo volje menadžmenta.

On je dodao da je miritelj iz Agencije za mirno rešavanje radnih sporova mnogo doprineo pozitivnom ishodu pregovora.

Zarubica je zaključio da je štrajk uspešno okončan jer su radnici bili jedinstveni i uporni.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.