Izvor: B92, 13.Maj.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora štrajkača i direktora

Niš -- Grupa zaposlenih u psihijatrijskoj bolnici u Toponica kod Niša već sedmi dan štrajkuje glađu, zahtevajući smenu direktora te ustanove.

Oni načelno prihvataju mere koje je predložilo Ministarstvo zdravlja za prevazilaženje krize u toj ustanovi, ali ne odustaju od svog zahteva. Direktor, Milan Stanojković, koga deo zaposelnih optužuje za psihičko maltretiranje, kaže da je zahtev njegovih kolega nezakonit i da ne namerava da se povuče sa funkcije.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Ministarstvo zdravlja predložilo je štrajkačima da prekinu protest glađu kao i da, između ostalog, zaposleni ubuduće razgovaraju sa direktorom samo u prisustvu predstavnika sindikata, da Ministarstvo bude obavešteno o svakoj incidentnoj situaciji.

Direktor Stanojković kaže da mu štrajkači i dalje ne daju objašnjenje na koji način ih je maltretirao.

"Ostavka ne može da se prihvati pogotovo ne na ultimativan način kao rešenje koje može da postane model za mnoge druge ustanove u Srbiji pogotovo ako nema jasno rečenog razloga zašto ostavka, sve drugo je nešto što o čemu može da se razgovara. Ali u trenutku kada se za mesec dana očekuju redovni izbor direktora, ultimativno tražiti ostavku mimo zakonske procedure to je nešto na šta ne može da se pristane", kaže Stanojković.

Međutim, štrajkaci tvrde da direkor i dalje preti otkazima i da mu ne veruju.

"To se dešava u psihičkom prostoru jednog čoveka, zato je potrebno da o tome prosuđuju ljudi koji su kompetentni za to a ne oni koji neposredno učestvuju, direktor sve vreme traži da mi dokažemo da je on to nama radio što je samo po sebi nemoguće", kaže Gordana Popović, jedna od zaposlenih u bolnici koja štrajkuje.

Iako zdravstevno stanje štrajkača sve lošije oni su odlučni u tome da nastave svoj protest gladovanjem.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bez dogovora na niškoj psihijatriji

Izvor: Mondo, 13.Maj.2008

Zaposleni u psihijatrijskoj bolnici kod Niša, koji štrajkuju glađu, nisu u utorak sa direktorom postigli dogovor o prekidu protesta. Direktor preti upozorenjem o stešenim zakonskim uslovima za raskid ugovora o radu, dok štrajkači nisu prihvatili preporuke Ministarstva zdravlja da prekinu štrajk...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.