Astorija  otišla upola cene

Izvor: RTS, 06.Mar.2009, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Astorija " otišla upola cene

Hotel "Astorija" u Beogradu prodat je uprkos protivljenju njegovih vlasnika i štrajku zaposlenih, koji su se solidarisali s njima. Hotel je prodat firmi "Progres AB" za 230 miliona dinara, ili upola nižoj ceni od procenjene. Agencija za privatizaciju obavezala kupca da postupi po Zakonu o restituciji, kada bude bio donet. Stari vlasnici ne priznaju nove.

Beogradski hotel "Astorija" prodat je danas na aukciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koju je organizovala Agencija za privatizaciju za 230 miliona dinara konzorcijumu kojim rukovodi firma "Progres AB" iz Beograda i to za upola nižu cenu od procenjene koja je iznosila 471,1 milion dinara, odnosno oko 5,3 miliona evra.

Hotel je prodat uprkos protivljenju njegovih vlasnika koji su početkom sedmice zaposeli zgradu "Astorije".

Početna cena hotela je bila 113,8 miliona dinara, a obavezna investicija određena javnim pozivom je 61,6 miliona dinara. U nadmetanju su učestvovala tri kupca.

Hotel "Astoria" nalazi se na izuzetno atraktivnoj lokaciji u blizini Železničke stanice, u ulici Milovana Milovanovića i prostire se na oko 2.602 kvadrata.

U tom hotelu, prema podacima iz poziva, zaposleno je oko 42 radnika, koji su stupili u štrajk i takođe podržali bivše vlasnike, porodicu Ninković, u njihovom nastojanju da zadrže imovinu u svom posedu.

Agencija za privatizaciju ranije je saopštila da mora da postupa po zakonu o privatizaciji, pošto zakon o restituciji, koji bi definisao status nacionalizovane imovine, još uvek nije donet, što podrazumeva da je "Astorija" sto odsto u društvenom vlasništvu i mora biti privatizovana.

Agencija je navela i da će o statusu imovine hotela, odnosno činjenici da se radi o nekada nacionalizovanoj imovini, upoznati sve potencijalne kupce hotela "Astorija", kao i da će ugovorom o prodaji obavezati kupca da mora da se pridržava svih odredaba Zakona o restituciji, kada on budet donet.

Stari vlasnici ne priznaju nove

Predstavnik nekadašnjih vlasnika "Astorije" Đurđe Ninković izjavio je  da će sa svojom sestrom ostati u tom hotelu i pored toga što je on danas na aukciji dobio novog vlasnika.

"To nisu novi vlasnici, jer Agencija nije bila ovlašćena da poklanja, niti da prodaje. Jedini koji su bili ovlašćeni da to učine smo moja sestra i ja. Pošto to mi nismo učinili taj hotel ostaje zauvek naše vlasništvo", rekao je Ninković.

"Agencija za privatizaciju je hotel poklonila tom konzorcijumu koji je izlicitirao. Ta cena (230 miliona dinara) je četiri puta manja od realne", ukazao je Ninković i dodao da je kvadrat hotela prodat po ceni od 1.000 evra, što je ispod cene kvadrata u toj gradskoj zoni. 

"To što će se smenjivati neki ljudi koji će se nazivati vlasnici, to je jedna prevara i mi na to nećemo da nasednemo", rekao je Ninković.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.