Advokatska komora: Štrajk se nastavlja bez obzira na odluku države o Uputstvu

Izvor: Blic, 25.Sep.2014, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokatska komora: Štrajk se nastavlja bez obzira na odluku države o Uputstvu

Advokatska komora Srbije (AKS)saopštila je danas da će štrajk koji je započet 13. septembra biti nastavljen do konačnog ispunjenja zahteva Komore bez obzira na to kakvu odluku o Uputstvu o štrajku državni organi budu doneli.

Ministar pravde Nikola Selaković juče je pismom predložio Advokatskoj komori Srbije da stavi van snage uputstvo za postupanje tokom štrajka advokata i ocenio da to uputstvo predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << direktnu pretnju advokatima koji neće da štrajkuju i da je zbog toga protivustavno i protivzakonito.

Prema pisanju beogradskih medija Ministarstvo je zatražilo od Vlade Srbije da taj akt stavi van snage, dok će Ministarstvo pokrenuti postupak za ocenu ustavnosti tog akta, kojim bi oni članovi Komore koji ne štrajkuju bili novčano kažnjeni ili izbrisani iz advokatskog adresara.

"Bez obzira na pravnu sudbinu 'Uputstva' svi članovi, svih komora unutar AKS su upoznati sa punovažnom odlukom Skupštine AKS o obustavi rada od 13. septembra 2014. godine i svi članovi komore su dužni da poštuju odluke komore", navodi se u saopštenju AKS.

AKS je saopštila da će oni odreagovati čim Vlada Srbije bude izdala svoje obaveštenje u vezi sa Uputstvom. AKS je optužila Selakovića da je postavio "ultimatum sa pozicija sile izvršne vlasti" i da je tako povredio Ustav, kao i Zakon o advokaturi.

"U ovom dopisu nećemo polemisati o tome da li je na osnovu propisa ove države moguće staviti van snage Uputstvo i da li je Uputstvo uopšte pravni akt čija ustavnost može biti predmet ocene pred Ustavnim sudom Srbije", saopštila je Advokatska komora Srbije.

Štrajk advokata počeo 13. septembra u Beogradu, a zatim 17. septembra u celoj Srbiji, zbog toga što nije ispunjen njihov zahtev da im se porezi vrate na staro, već je doneta odluka da plaćaju veći porez.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Advokati nastavljaju sa štrajkom

Izvor: Vesti-online.com, 25.Sep.2014

Advokatska komora Srbije (AKS)saopštila je danas da će štrajk koji je započet 13. septembra biti nastavljen do konačnog ispunjenja zahteva Komore bez obzira na to kakvu odluku o Uputstvu o štrajku državni organi budu doneli. ..Ne odustaju od štrajka dok im se ne ispune zahtevi (Foto: Ilustracija).. ..Ministar...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.