Advokati postigli dogovor sa Ministarstvom pravde

Izvor: Politika, 08.Jan.2015, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati postigli dogovor sa Ministarstvom pravde

Pravo da sačinjavaju ugovore vraćeno je advokaturi i građanima. Čeka se potvrda skupštine. Povlači se Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći

Advokati bi mogli da počnu da rade najranije 18. januara, rekla je Jasmina Milutinović, predsednica Advokatske komore Čačka, posle završenih pregovora sa timom Ministarstva pravde.

– Postigli smo sporazum da sve privatne pravne poslove sačinjavaju advokati i građani, a ne javni beležnici. Oni će ih samo potvrđivati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i overavati. Javnobeležnički zapis biće obavezan samo u tri situacije: kod ugovora poslovno nesposobnih osoba, ugovora slepih, gluvih i nemih i kod sporazuma o zakonskom izdržavanju. Time su ispunjeni zahtevi protesta advokata, jer je pravo na sačinjavanje privatnih pravnih poslova vraćeno građanima i advokaturi – navela je za „Politiku” Jasmina Milutinović, koja je član stručnog tima Advokatske komore Srbije (AKS).

Stručni timovi AKS i Ministarstva pravde dogovorili su se, posle tročasovnog sastanka, kakve će biti konkretne izmene u Zakonu o javnom beležništvu i u još četiri prateća zakona. Ovim izmenama biće ispunjeni zahtevi advokata koji već četvrti mesec protestuju obustavom rada u celoj Srbiji.

Upravni odbor AKS zasedaće u subotu, 10. januara, kada će zakazati skupštinu AKS, koja treba da odluči o prekidu obustave rada.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović apelovao je na advokate da, i pre usvajanja izmena zakona u Skupštini Srbije, prekinu sa obustavom rada jer garantuje da će predviđene izmene biti u parlamentu do kraja meseca.

Izmene zakona biće upućene po hitnom postupku u Skupštinu Srbije na usvajanje, a parlament bi mogao da zaseda u drugoj polovini januara, i to vanredno, pošto mu vlada dostavi predlog izmena i dopuna zakona.

Reč je o izmenama odgovarajućih odredaba u Zakonu o javnom beležništvu, Zakonu o prometu nepokretnosti, Zakonu u vanparničnom postupku, Porodičnom zakonu i Zakonu o nasleđivanju. Stručni timovi su se saglasili da nisu potrebne izmene u Zakonu o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa.

Dva stručna tima su, međutim, postigla dogovor da se Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći povuče iz procedure i da AKS delegira stručni tim koji će učestvovati u radu na donošenju novog teksta ovog zakona.

Kada je reč o zahtevu za smenu ministra pravde, Jasmina Milutinović kaže da će skupština AKS odlučiti da li taj zahtev ostaje ili ne.

A. Petrović

----------------------------------

Uz pečat beležnika

Dogovoreno je da se ugovor o hipoteci i založna izjava mogu sastaviti u formi javnobeležničkog zapisa ako sadrže izjavu da se na osnovu ugovora o hipoteci, odnosno založne izjave, može neposredno sprovesti prinudno izvršenje (sudsko ili vansudsko) po dospelosti obaveze. Za ostale pravne poslove, to jest privatne isprave koje će sačinjavati bilo građani bilo advokati, predviđena je potvrda javnog beležnika stavljanjem solemnizacione klauzule.

Time javni beležnik, prema sporazumu, potvrđuje da je strankama u njegovom prisustvu pročitan ugovor, da su one izjavile da u svemu i potpuno odgovara njihovoj volji i da su ga svojeručno potpisale.

Članovi stručnog tima su nakon sastanka napomenuli da će tarife kako javnih beležnika tako i advokata biti usklađene sa novonastalom situacijom.

Tanjug

objavljeno: 08.01.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Postignut dogovor advokata i Ministarstva pravde

Izvor: Večernje novosti, 08.Jan.2015

BEOGRAD - Dogovor je postignut, saopštili su danas posle sastanka, stručni timovi Advokatske komore Srbije (AKS) i Ministarstva pravde, koji su usaglašavali izmene zakona o javnom beležništvu i seta pratećih zakona.Predstavnik stručnog tima advokata Jasmina Milutinović saopštila je da će taj...

Nastavak na Večernje novosti...

Milutinović: O prestanku protesta na Upravnom odboru i skupštini komore

Izvor: Beta Video, 08.Jan.2015

BEOGRAD - ``Stručni tim Advokatske komore Srbije predložiće organima AKS da donesu odluku o prestanku protesta advokata i on će to učiniti na Upravnom odboru i skupštini komore``, izjavila je nakon troipočasovnog sastanka presednica Advokatske komore Čačka Jasmina Milutinović.(CH2)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.