Advokati neće fiskalne kase

Izvor: S media, 22.Okt.2009, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati neće fiskalne kase

Povodom predloga Ministarstva trgovine i usluga i Ministarstva finansija da se advokatima uvedu fiskalne kase od 1. marta 2010. godine , advokati Srbije su najavili štrajk upozorenja početkom novembra, dok je 1. februara 2010. najavljen generalni štrajk koji će trajati do daljnjeg.

U Ministarstvu trgovine i usluga potvrđeno je za Radio S da je danas popodne zakazan sastanak sa predstavnicima advokata u vezi fiskalnih kasa.

Advokat Slobodan Šoškić >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nam je rekao da advokatura u celini ne prihvata uvođenje fiskalnih kasa, jer je to protivno prirodi adokatskog poziva i svim postulatima vezanim za advokatsku profesiju.

- Kada bi se fiskalne kase primenjivale, i u poslovima advokatskog profila, onda bi to značilo da bi se ubrzo narušavao i jedan od osnovnih principa rada advokatskog, a to je poslovna tajna. Znači narušilo bi se i poverenje koje postoji između advokata i stranke, jer bi se narušila poslovna tajna kontrolom inspekcije, proverom određenih računa i sve bi to otkrivalo ono što se obično skriva u poslovanju advokata sa svojim klijentima. I sada postoji bez ikakvih fiskalnih kasa obaveza advokata da izdaju račune, odnosno priznanicu za primljen novac od klijenata. Ovakva uredba Vlade nije u saglasnosti sa Zakonom o advokaturi i prema tome ona je nesaglasna sa tim zakonom. U krajnjoj liniji nije saglasna ni sa Ustavom da bi bila podložna i oceni ustavnosti pred Ustavnim sudom Srbije. Ako postupak nije započet, on će sigurno biti započet onog momenta kada bit ta uredba ostala na snazi sa svojom primenom od marta meseca 2010. godine.

Sličnog mišljenja je i advokat Goran Petronijević koji je ogorčen ovakvim predlogom Vlade Srbije,

- Moj stav je da je to potpuna glupost da je to rezultat potpunog nepoznavanja elemenata zanimanja advokatskog posla. Izjednačavanje i stavljanje advokature u jednostavne usluge kako to predlagači ovog zakona pokušavaju da stave je njihovo nedovoljno poznavanje te materije.

Mislim da to neće moći da zaživi jer nema ni jedne Advokatske komore u svetu gde je to tako tretirano, pa neće moći ni kod nas. Mi smo dobili podršku Asocijacije evropske svetske unije advokatskih komora i mislim da ova Vlada koja pretenduje da bude evropska pokazuje da je antievropska pokazuje da je antievropska kada donosi zakone koje nema Evropa. Ako je preteča pa misli da će Evropa uvesti fiskalne kase onda je OK , ali ja mislim da to nije tako.

Ima još nekih drugih razmišljanja da je čitava priča oko fiskalnih kasa izmišljena i zamišljena kao jedna vrsta zastrašivanja advokature koja je činjenica prećutala i prespavala pod jednom vrstom anestezije sve ovo što se događalo sa pravosuđem. Tako da ima mojih kolega koji razmišljaju na taj način da je možda sve ovo bilo zamišljeno da bi se advokatura uterala u mišiju rupu. I zbog toga je reagovala na jedan ozbiljan set zakona zbog kojih su mnoge stvari protivustavne i protivzakonke.

Pred razgovore sa Ministarstvom trgovine Šoškić nam je rekao da se nada da će ministar Slobodan Milosavljević imati razumevanja i da će povući predlog za fiskalne kase.

- Mi se nadamo da će ministar trgovine imati više sluha za jednu zaista nepotrebnu odluku koja u kranjoj liniji nije saglasna zakonu, ni Ustavu i da će se odustati od toga. A zašto je to do sada ispalo je što su ljudi izjednačili davanje intelektualnih usluga sa nekom trgovinskom radnjom, piljarskom radnjom, gde se svodi dajem ti robu, uzimam novac i dajem ti račun. Mi ne prodajemo ništa konkretizovano, materjalizovano nego prodajemo određen trud, jedno znanje za savesno zastupanje za koje je potrebno vreme se proučava, studira – rekao je Šoškić.

Advokat Goran Petronijević je izjavio da je ubeđen da će predlagač povući ovakav predlog jer nema mnogo izbora.

- Mislim da oni nemaju drugog izbora i ja sam ubeđen da će morati to da učine. Mi ćemo bojkotovati predlagača koji nije u stanju da predloži zakon koji je valjan u ovoj državi.

To će se dogoditi potpunom obustavom rada advokature. Najavljen je štrajk upozorenja za početak novembra, a najavljen je rezervni termin 01. februar za generalni štrajk koji će trajati do daljnjeg – rekao je Petronijević

Sanja Vajagić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.