Nastavak razgovora o štrajkovima

Izvor: B92, 14.Feb.2011, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak razgovora o štrajkovima

Beograd -- Sindikati policije i obrazovanja trebalo bi da nastave pregovore s nadležnim ministarstvima. Policajci razgovaraju o kolektivnom ugovoru, prosvetari o platama.

Oba sindikata primiće u Ministarstvu finansija, u kojem, inače, danas razgovaraju sa Misijom MMF.

U Ministarstvu finansija su potvrdili za B92 da pregovori sa sindikatom policije počinju oko podneva, kao i da postoji platforma koja će štrajkačima biti ponuđena, ali nisu želeli da komentarišu da li >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će zahtevi biti i ispunjeni.

Velimir Barbulov iz Nezavisnog sindikata policije, koji je u štrajku, kaže za B92 da je u nedelju sa ministrom policije Ivicom Dačićem dogovoren dalji pravac delovanja i da će taj sindikat okončati štrajk ukoliko dođe do potpisivanja protokola.

"Naš prvi i osnovni zadatak je povećanje zarada da bi na taj način poboljšali društveni i materijalni položaj policijskih službenika. Na to se nadovezuje kolektivni ugovor, koji definiše neke druge stvari, izmene zakona o policiji", kaže Barbulov.

"Tražili smo i nove uniforme, što je bitan zahtev, ali država treba da vodi računa o tome, a ne da se kroz bunt policije taj problem rešava. Što se tiče platforme za kolektivno pregovaranje, ona postoji i potpisana je od strane dva reprezentativna sindikata i ministarstva unutrašnjih poslova”, dodaje on.

Osim Nezavisnog sindikata policije, razgovor sa ministarkom finansija najavio je i Policijski sindikat Srbije, ali odvojeno. PSS navodi da će tema sastanka biti "dogovor i usklađivanje primedbi oko usvajanja posebnog kolektivnog ugovora za pripadnike MUP-a i pronalaženje neophodnih finansijskih sredstava za međuperiod dok kolektivni ugovor ne stupi na snagu".

I prosvetari nastavljaju pregovore

Nastava se jutros realizuje u svim školama u Srbiji, časovi traju 45 minuta u 1.016 školskih ustanova, dok su na 30 minuta skraćeni u 778 škola, saopštilo je Ministarstvo prosvete.Prema podacima ovog ministarstva, nema škola sa potpunom obustavom nastave.

Nešto kasnije, tačnije oko 17 časova, svoje zahteve ministarki finansija Diani Dragutinović i ministru Žarku Obradoviću izneće i predstavnici prosvetnih sindikata.

Povećanje zarada za nešto manje od 20 odsto do kraja godine, izmena Zakona o osnovnom obrazovanju kao i isplata jubilarnih nagrada - tri su tačke od kojih prosvetni sindikati neće odstupiti ni na današnjim pregovorima, kaže za B92 Tomislav Živanović, lider sindikata prosvete "Nezavisnost".

"Mi smo, praktično, nastavili sa našim zahtevom, koji je identičan sa onom poslednjom ponudom Vladi. Dodali smo novi zahtev, da se pokrenu pregovori koji se odnose na izmenu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, i posebno kolektivnog ugovora do 31. marta", kaže on.

"Kada se radi o platama, pored onoga što je predviđeno zakonom o budžetu Republike Srbije, mi tražimo još u dva navrata povećanje po pet procenata, u maju i oktobru. To je neki minimum i ispod toga ne možemo ići”, objašnjava Živanović.

Ipak, dok budu trajali pregovori, svi đaci će biti u svojim školskih klupama, jer su sindikati odustali od totalnog prekida rada i prešli na štrajk sa skraćenim časovima.

Podsetimo, predstavnici vlade i dva od četiri reprezentativna sindikata, postigla su 4. februara dogovor o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti.

Dva sindikata, nezadovoljna protokolom - Unija prosvetnih radnika i sindikat "Nezavisnost" nastavili su štrajk započet 28. januara, a njima se pridružio i treći, Sindikat radnika u prosveti, čiji je predsednik Slobodan Brajković u međuvremenu povukao potpis sa protokola.

Predsednik najvećeg sindikata, Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović potpisao je protokol i "njegov" sindikat je izašao iz protesta

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je u nedelju da se nazire kraj štrajka prosvetnih radnika i da veruje da će do dogovora doći, a da će o zahtevima prosvetara za većim platama odlučiti ministarka finansija Diana Dragutinović.

Pored prosvetara i zaposlenih u ministarstvu unutrašnjih poslova, od zahteva za većim platama i boljim radnim uslovima ne odustaju ni zdravstveni radnici.

U Ministarstvu finansija smo saznali da zaposleni u zdravstvu dolaze na red u sredu, jer je, nakon štrajka upozorenja, Novi sindikat zdravstva Srbije poručio da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, od 21. februara ući u štrajk koji će podrazumevati minimum procesa rada.
Pogledaj vesti o: Štrajk policije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.