Obilaznica trese Zrenjanin

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2014, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obilaznica trese Zrenjanin

Zrenjaninska opozicija oštro je kritikovala izgradnju obilaznice oko tog grada, što je jedan od projekata na koji Zrenjaninci čekaju godinama. Zamerke su upućene na račun otkupa parcela koje se nalazi na trasi obilaznice, izgradnje objekata na njima i njihove legalizacije. Stranke opozicije su tražile i izmenu trase gradnje, kako bi se, kako su rekli, sprečile neregularnosti. Sa druge strane, zamenik gradonačelnika Zrenjanina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Saša Santovac odbacio je optužbe o zloupotrebama i poručio da su upravo stranke koje danas kritikuju projekat, učestvovale u njegovoj izradi i planiranju.

Predsednica Izvršnog odbora zrenjaninske Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Branislava Jovanov rekla je da se ta stranka pridružuje zahtevu Demokratske stranke (DS) u tom gradu i lokalnog udruženja "Zrenjaninski poslovni krug", upućenom nadležnim republičkim organima da hitno izvrše reviziju trošenja novca građana Zrenjanina i utvrde odgovorne za, kako je navela, očigledne zloupotrebe.

Funkcionerka LSV je ocenila da je potrebno utvrditi vlasnike parcela za eksproprijaciju koji se kriju, a koji su, kako je ocenila, odgovorni za naduvavanje cena zemljišta na trasi obilaznice.

Jovanov je upitala kako je moguće da cena gradskog građevinskog zemljišta u Novom Sadu pada i do 80 odsto, a da vrednost tog zemljišta u Zrenjaninu raste petostruko.

"Reč je o najnovijoj naprednoj ideji gradskih vlasti kako izvući novac poreskih obveznika: započeće se gradnja obilaznice, a vlasnicima parcela će se, umesto tržišne vrednosti po hektaru koja za najplodniju zemlju ne prelazi 7.000 evra, plaćati neverovatnih 40.000 evra", rekla je Jovanov na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da je Saša Santovac, dok je bio predsednik opozicione odborničke grupe u zrenjaninskoj skupštini, oštro kritikovao poskupljenje troškova za deo obilaznice i tražio da vlast odgovori ko je kupovao parcele na trasi obilaznice, ko je gradio bez, kako je rekla, građevinske dozvole, a ko je omogućio legalizaciju objekata i koja je procenjena vrednost objekata.

"Danas je Saša Santovac pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina i direktni učesnik u aferi protiv koje je, koliko juče, grmeo na današnje stranačke kolege i najbliže saradnike. LSV moli pomoćnika gradonačelnika Sašu Santovca da odgovori Saši Santovcu i dodatno objasni šta se to promenilo za godinu dana, pa mu sada ne smetaju još veća sredstva koje aktuelna vlast, u koju je u međuvremenu prešao, planira da potroši na ovaj način", poručila je Jovanov.

Santovac: LSV brzo zaboravila svoje greške

Komentarišući ove kritike, Santovac je rekao da oni koji su do 2012. godine vladali Zrenjaninom nisu odmakli dalje od političke borbe za interese pojedinaca.

"Oni još uvek žive u svetu do 2012. godine, ali narod je prepoznao način na koji su vladali i oni su danas svedeni na nivo statističke greške", rekao je Santovac.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina je istakao da se grad danas bori sa posledicama vladavine onih koji ga danas kritikuju. On je kao primer naveo zrenjaninsku Toplanu u kojoj je, prema njegovim rečima, ostavljen dug od preko 300 miliona i prema Srbijagasu i Vodama Vojvodine.

"Što se obilaznice tiče, 2010. godine je donet Plan detaljne regulacije obilaznice, koji je predvideo trasu obilaznice, čime je po automatizmu to zemljište postalo građevinsko i njegova cena je tada porasla i do deset puta. Prethodna vlast nije tada, pre donošenja Plana, otkupila zemljište, kao što je to rađeno u prethodnim slučajevima", istakao je Santovac.

Zamenik gradonačelnika je ocenio da zbog greške zrenjaninske Direkcije za izgradnju i uređenje grada i lokalne skupštine, koju su tada vodili kadrovi LSV, danas grad plaća eksproprijaciju više nego što bi trebalo.

"Moram da napomenem i da procenu vrednosti ne radi grad, već Poreska uprava i visina isplata zavisi od toga", dodao je Santovac.

Na pitanje da li postoji prostor za zloupotrebe u tom procesu, zamenik gradonačelnika je rekao da to nije moguće.

"Branislav Knežević, tadašnji direktor Direkcije je obećao u oktobru 2010. godine, da će obilaznica biti gotova do kraja 2013. godine i od tada nije urađen nijedan centimetar puta i pokazalo se da su to bila lažna obećanja", ocenio je Santovac.

Komentarišući mogućnost izmene trase obilaznice, on je istakao da to nije moguće jer je ona jasno predviđena Planom, te da bi takav scenario odložio njen završetak za najmanje dve godine.

"Ovako će Zrenjaninci obilaznicu dobiti do kraja 2016. godine", najavio je zrenjaninski funkcioner.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata,   Legalizacija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.