Kada će Zrenjaninci ponovo piti česmovaču

Izvor: RTS, 21.Sep.2014, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada će Zrenjaninci ponovo piti "česmovaču"

U Zrenjaninu, zbog višestruko povećane koncentracije arsena, već deset godina voda iz česme nije za piće. Gradske vlasti najavljuju da bi taj problem uskoro mogao da bude rešen. Objavljen je tender za usluge prečišćavanja pitke vode. Za razliku od svih prethodnih modela nabavki, ovoga puta traži se firma koja će sama izgraditi postrojenje za prečišćavanje vode.

Čaša vode sa česme – dugogodišnji san žitelja grada na Begeju. Deset godina bez pijaće vode prosečnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potrošačku korpu Zrenjaninaca čini skupljom jer se i voda svakodnevno kupuje.

Izdvajanja za vodu u nekim domaćinstvima sa malom decom je oko 6.000 dinara mesečno.

Nedostaje im pijaća voda, ali ne i solidarnost. Zahvaljujući samodoprinosu Zrenjaninci se mogu pohvaliti time da su zajedno izgradili bolnicu, vodovodnu mrežu, deo kanalizacione mreže i putne infrastrukture. Može li se na sličan način do pijaće vode?

Neki meštani su spremni da daju i 50 evra mesečno da se problem reši, jer nije pokrenuta neka konkretna akcija.

Ali, aktuelne gradske vlasti tvrde da su nadomak rešenja koje ne predviđa ni zaduživanje Grada ni građana. Problem star više od pedeset godina, veruju, biće rešen tenderom koji su raspisali.

"Želimo da firma koja želi da izgradi ovo postrojenje ima sigurnost da će u narednih 15 godina i više snabdevati građane grada Zrenjanina određenom količinom vode. Ta firma mora da uloži i na osnovu naplate u narednih 15 godina vrati uloženi novac", rekao je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina.

Zrenjaninci negoduju i što tehničku vodu godinama plaćaju kao da je ispravna za piće.

"Ne slažem se sa nekim sugrađanima da plaćaju vodu koja je tehnička, a ne vodu za piće jer građani Zrenjanina imaju najminimalniju cenu vode u Srbiji, to je cena od 28 dinara bez PDV-a", kaže Goran Tajdić, direktor Vodovoda u Zrenjaninu.

Predstavnici gradske vlasti u Zrenjaninu veći su optimisti od svojih sugrađana. Veruju da će višedecenijski problem snabdevanja vodom biti rešen negde sredinom sledeće godine. Negde u ovo doba, umesto flaše, veruje se, česma će opet biti izvor vode za piće.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.