Zatvoreni ilegalni starački domovi

Izvor: B92, 04.Sep.2011, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvoreni ilegalni starački domovi

Starije osobe, koje ne mogu da se brinu o sebi, osim u državne, mogu da se smeste i u privatne domove za stare u Beogradu, ali takva vrsta smeštaja može da bude i ilegalna, o čemu svedoči i podatak da je od početka ove godine zatvoreno sedam privatnih staračkih domova.

Kapaciteti državnih domova za stare u Beogradu uglavnom su popunjeni, pa su stariji sugrađani često prinuđeni da traže smeštaj u nekom od privatnih domova, gde nakon nekoliko meseci mogu dobiti i rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o hitnom iseljenju, zbog nepostojanja dozvole za rad nekih od tih objekata.

"Od početka ove godine, inspektori socijalne zaštite izdali su sedam zabrana za rad privatnim domovima za stare, od kojih se šest odnosi na zabranu zbog nepostojanja dozvole za rad, a i jedna na privremenu zabranu rada zbog odstupanja od propisanih standarda", kazala je Tanjugu inspektor socijalne zastite Biljana Zekavica.

Ukupni smeštajni kapacitet tri državna gerontološka centra koja postoje Beogradu je 1.810 mesta, navela je ona, dodajući da su ta mesta uglavnom popunjena i da postoje liste čekanja korisnika za smeštaj u ove ustanove socijalne zaštite.

"Za razliku od državnih, u privatnim domovima, kojih ima 66, ima mesta, a njihovi kapaciteti kreću se od sedam do 85 korisnika", rekla je Zekavica.

Međutim, kao glavni problem kod privatnih domova za stare javlja se taj što posluju bez odgovarajuće dozvole, a često su registrovani i na ime neke druge delatnosti.

"Da bi se određeno mesto registrovalo kao dom za stare, potrebno je da ispuni određene standarde i ispuni uslove u pogledu prostora, opreme i uposlenosti stručnih i drugih radnika", navela je ona.

Stanje u domovima za stare, kako u državnim, tako i u privatnim, proveravaju inspektori socijalne zaštite obavljaju kroz redovne i vanredne nadzore.

Vanredni nadzori obavljaju se povodom nekih incidentnih događaja, saznanja o postojanju ilegalnog doma za stare ili kao reakcija na prijave korisnika usluga, građana ili samih zaposlenih, objasnila je Zekavica.

Kada je reč o ceni smeštaja u domovima za stare, u državnim institucijama te vrste, ona se određuje po unapred utvrđenim kriterijumima i zavisi od kategorije korisnika smeštaja- zavisni, poluzavisni i nezavisni korisnici.

Država, međutim, ne učestvuje u ceni smeštaja privatnih domova za stare, već one su stvar neposrednog ugovaranja između pružaoca i korisnika usluga, rekla je Zekavica.

Prema njenim rečima, u tom sektoru cene uglavnom zavise od lokacije objekta,standarda stambenih i drugih uslova, broja i kvaliteta usluga koje se pružaju kao i zdravstvenog stanja korisnika, odnosno potrebe za zdravstvenom negom korisnika.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zatvorenoi sedam privatnih staračkih domova

Izvor: Blic, 04.Sep.2011

Zbog nepostojanja dozvole za rad ili odstupanja od propisanih standarda, od početka godine zatvoreno je sedam privatnih staračkih domova u glavnom gradu. Zatvoreno sedam privatnoh domova..Kapaciteti državnih domova za stare u Beogradu uglavnom su popunjeni, pa su stariji sugrađani često prinuđeni...

Nastavak na Blic...

Zatvoreno sedam privatnih staračkih domova

Izvor: Blic, 04.Sep.2011

Zbog nepostojanja dozvole za rad ili odstupanja od propisanih standarda, od početka godine zatvoreno je sedam privatnih staračkih domova u glavnom gradu...Kapaciteti državnih domova za stare u Beogradu uglavnom su popunjeni, pa su stariji sugrađani često prinuđeni da traže smeštaj u nekom od...

Nastavak na Blic...

ZATVORENO SEDAM ILEGALNIH STARAČKIH DOMOVA

Izvor: Kurir, 04.Sep.2011

BEOGRAD - Starije osobe, koje ne mogu da se brinu o sebi, osim u državne, mogu da se smeste i u privatne domove za stare u Beogradu, ali takva vrsta smeštaja može da bude i ilegalna, o čemu svedoči i podatak da je od početka ove godine zatvoreno sedam privatnih staračkih domova...Kapaciteti državnih...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.