Zatvoreno sedam privatnih staračkih domova

Izvor: Blic, 04.Sep.2011, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvoreno sedam privatnih staračkih domova

Zbog nepostojanja dozvole za rad ili odstupanja od propisanih standarda, od početka godine zatvoreno je sedam privatnih staračkih domova u glavnom gradu.

Kapaciteti državnih domova za stare u Beogradu uglavnom su popunjeni, pa su stariji sugrađani često prinuđeni da traže smeštaj u nekom od privatnih domova, gde nakon nekoliko meseci mogu dobiti i rešenje o hitnom iseljenju, zbog nepostojanja dozvole za rad nekih od tih objekata.

- Od početka ove godine, inspektori >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << socijalne zaštite izdali su sedam zabrana za rad privatnim domovima za stare, od kojih se šest odnosi na zabranu zbog nepostojanja dozvole za rad, a i jedna na privremenu zabranu rada zbog odstupanja od propisanih standarda - objašnjava Biljana Zekavica, inspektor socijalne zaštite.

Ukupni smeštajni kapacitet tri državna gerontološka centra koja postoje u prestonici je 1.810 mesta, rekla je Zekavica, dodajući da su ta mesta uglavnom popunjena i da postoje liste čekanja korisnika za smeštaj u ove ustanove socijalne zaštite.

- Za razliku od državnih, u privatnim domovima, kojih ima 66, ima mesta, a njihovi kapaciteti kreću se od sedam do 85 korisnika - rekla je Zekavica.

Međutim, kao glavni problem kod privatnih domova za stare javlja se taj što posluju bez odgovarajuće dozvole, a često su registrovani i na ime neke druge delatnosti. Da bi se određeno mesto registrovalo kao dom za stare, potrebno je da ispuni standarde i uslove u pogledu prostora, opreme i uposlenosti stručnih i drugih radnika.

Kada je reč o ceni smeštaja u domovima za stare, u državnim institucijama te vrste, ona se određuje po unapred utvrđenim kriterijumima i zavisi od kategorije korisnika smeštaja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.