Sklonost ka slatkišima je nasledna?

Izvor: B92, 19.Apr.2014, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sklonost ka slatkišima je nasledna?

Nedavna istraživanja na Univerzitetu u Njujorku pokazala su da se sklonost ka slatkišima nasleđuje.

Ogledi obavljeni na dvema grupama miševa svrstanih prema kriterijumu čiji su roditelji bili skloni slatkoj hrani, dokazuju da miševi čiji su roditelji voleli slatko nasleđuju istu sklonost.

Naime, naučnici su otkrili da čokolada sadrži triptofan, hemijski sastojak koji mozak podstiče da luči neurotransmiter zvan serotonin, koji u većim količinama izaziva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osećaj ugodnosti i sreće.

I dok triptofan nazivaju "čokoladni ekstazi", dotle feniletilamin može nositi naziv "cokoladni amfetamin", jer stvara osećaj privlačnosti i uzbuđenja.

Treći važan sastojak čokolade koji ima smirujuće dejstvo, jeste teobromin, koji opušta mišiće i stvara osećaj lakoće.

Inače, prednosti čokolade su što brzo obnavlja energiju, štiti krvne sudove od infakrta, sprečava moždani udar, ublažava predmenstrualni sindrom, leči anemiju, posebno kod trudnica.

Blagotvorna dejstva čokolade poznata su još iz perioda Asteka koji su otkrili da mlevenjem zrnca kakaovca u pastu i dodavanjem čilija i vode mogu napraviti osvežavajuće i hranjivo piće koje su nazivali "poklonom boga Quetzalcoatla".

Njime su se krepili na velikim nadmorskim visinama i pri fizičkim naporima, a koliko su cenili kakao govori i podatak da su kakao zrnca koristili umesto novca.

U Evropu su čokoladu doneli istraživači u 16. veku. Domišljati poslastičari dodali su joj šećer i učinili je opšte popularnom.

Holanđanin Konrad Van Houten je 1825. uspešno izdvojio kakao puter iz zrnaca kakaovca, a Rudolf Lindt je 1880. u Švajcarskoj usavršio njegovu metodu.

Čokoladu kakvu danas znamo proizveo je 1875. godine Švajcarac Daniel Peter, dodajući joj mleko.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sklonost ka slatkišima se nasleđuje?

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Apr.2014

Nedavna istraživanja na Univerzitetu u Njujorku pokazala su da se sklonost ka slatkišima nasleđuje.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.