Magično drvo koje daje 40 različitih voćki

Izvor: Blic, 23.Jul.2014, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Magično" drvo koje daje 40 različitih voćki

Kada je Sem Van Aken 2008. otkrio da je jedan voćnjak u Njujorku, koji sadrži stabla koštuničavih voćki starih 200 godina, prepušten propadanju, odlučio je da ga otkupi da bi spasao sorte, ali i da bi eksperimentisao.

Kalemljenjem postojećih stabala, ovaj njujorški umetnik i naučnik uspeo je da stvori "magično drvo" koje radja više od 40 različitih vrsta koštuničavih voćki kao što su kajsije, šljive, nektarine, trešnje, breskve i bademi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Jedna od prednosti ovog hibridnog drveta je što voćke sazrevaju u različitim vremenskim razmacima.

Van Aken je dosad proizveo 16 magičnih stabala koja su predstavljena u njujorškim muzejima. Ideja ovog projekta je da se pospeši kultura diverziteta i zaštite sorte koje se ne uzgajaju radi ishrane.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ovo drvo rađa 40 vrsta voća!

Izvor: BanjalukaLive.com, 23.Jul.2014

Sem van Aken sa univerziteta Sirakuza uzgojio je drvo koje rađa 40 različitih vrsta voća! Tokom ljetnjih mjeseci sa njegovih grana vise mnoge sorte šljiva, kajsija, bresaka, nektarina, višanja i badema. Van Aken, inače nagrađivani umjetnik, 2008. godine je saznao da će zbog manjka sredstava...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Na ovom drvetu rađa 40 različitih voćki

Izvor: Mondo, 23.Jul.2014

Kalemnjenjem postojećih stabala njujorški umetnik i naučnik uspeo je da stvori "magično drvo" koje rađa više od 40..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.