Šešelj: Ne vraćam se u Hag, neka me hapse

Izvor: Politika, 30.Mar.2015, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj: Ne vraćam se u Hag, neka me hapse

Haški sud naložio povratak lidera SRS u pritvor. – Ljajić: Čudne odluke Tribunala

HAG/BEOGRAD – Žalbeno veće Haškog tribunala naložilo je danas da se lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj vrati u pritvor Haškog tribunala sa privremene slobode u Srbiji.

Žalbeno veće je raspravnom veću koje je sudilo Šešelju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naložilo da „odmah opozove odluku o Šešeljevom privremenom oslobađanju i naredi mu da se vrati u pritvor”.

Iako pri donošenju odluke o privremenom Šešeljevom oslobađanju, prvostepeno veće nije insistiralo na izričitim garancijama Srbije da će se Šešelj vratiti na nastavak procesa, iz prakse suda u Hagu proizlazi ta obaveza vlasti u Beogradu, u slučaju da Šešelj odbije da se vrati dobrovoljno.

Veće je odluku o vraćanju Šešelja u pritvor donelo usvajajući žalbu tužilaštva.

U konačnoj odluci, na koju se ne može uložiti žalba, apelaciono veće je ocenilo da je Šešelj svojim izjavama da se neće dobrovoljno vratiti s privremene slobode na izricanje presude u Hagu, prekršio uslov za privremeno oslobađanje.

Kako je utvrđeno današnjom odlukom, prvostepeno veće je pogrešilo što Šešelja nije opozvalo sa privremene slobode na zahtev tužilaštva odmah čim je dao izjavu da se neće vratiti u Hag na poziv suda.

Povratak na nastavak procesa jedan je od dva ključna uslova za privremeno oslobađanje u dosadašnjoj praksi suda.

Dvojica sudija petočlanog veća, od kojih je jedan iz Rusije, usprotivila su se toj odluci.

Današnjom odlukom, apelaciono veće je naložilo i da se, pošto se Šešelj vrati u pritvor, stranama u postupku, kao i Srbiji da prilika da iznesu svoje stavove o eventualnom ponovnom privremenom oslobađanju lidera SRS koga je prvostepeno veće na privremenu slobodu pustilo u novembru prošle godine.

Tribunal ga je, 12. novembra prošle godine, pustio iz humanitarnih razloga, radi lečenja od tumora.

Iako nije uložilo žalbu na tu odluku, haško tužilaštvo je, posle Šešeljeve izjave da se neće vraćati u Hag i drugih koje je protumačilo kao pretnje svedocima i žrtvama, zatražilo da ga sudije vrate u pritvor.

Pretresno veće Žana-Kloda Antonetije taj je zahtev odbacilo, a glavni tužilac Serž Bramerc je u januaru ove godine na tu odluku uložio žalbu.

Bramerc je tada ponovio tvrdnju iz prvog zahteva da je Šešelj svojim ponašanjem i izjavama u Srbiji „potkopao” duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, donelo prvostepeno veće.

Šešelj je, kako je u žalbi naglasio Bramerc, „izričito izjavio da se neće vratiti u Tribunal” i „zapretio je ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom”.

„On je jasno pokazao da mu njegovo zdravstveno stanje ne predstavlja prepreku za davanje neprihvatljivih javnih izjava koje su pođarujuće i uvredljive za svedoke, žrtve i njihove zajednice”, navodi se u žalbi koju je danas usvojilo apelaciono veće Tribunala.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. U pritvoru Tribunala bio je od 24. marta 2003. kada se dobrovoljno predao. Suđenje je počelo 2007, a izricanje presude bilo je zakazano za oktobar 2013, ali je odloženo zbog izuzeća sudije.

----------------------------------

Šešelj: Da vidimo kako će sada Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić da me hapse

BEOGRAD – Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da se neće dobrovoljno vratiti u Haški tribunal i da ostaje pri svemu što je govorio od kada se vratio u Beograd.

„Da vidimo kako će sada Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić da me hapse”, rekao je Šešelj za Novosti i dodao da se nalazi u sedištu radikala, te da obavlja stranačke poslove.

Najavio je da će posle podne biti u Boru gde će, kako kaže, govoriti na tribini SRS.

„Neka dođe policija. Ona hapsi. Ako dođe Žandarmerija, oni biju, moram da čuvam leđa. Neće biti lak posao da me hapse”, naveo je lider radikala.

On tvrdi i da će država morati da ispoštuje vremensku proceduru o izručenju i da će u tom periodu „probati da ospori zahtev Haga da se vrati, jer su mu u Holandiji sva prava ugrožena”.

Žalbeno veće Haškog tribunala zatražilo je danas od Pretresnog veća da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju lidera SRS Vojislava Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu, saopštio je danas Haški tribunal.

------------------------------------------------------

Ljajić: Čudne odluke Tribunala u slučaju Šešelj

BEOGRAD – Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je danas, povodom odluke Žalbenog veća Tribunala u predmetu Vojislava Šešelja, da Tribunal „nastavlja sa svojim, najblaže rečeno, čudnim i zbunjujućim odlukama”.

„Srbija je do sada izvršila sve svoje obaveze prema Haškom tribunalu, ali donošenje dve kontradiktorne odluke o istoj stvari za samo pet meseci, našu saradnju sa Hagom značajno otežava, a takođe dodatno utiče na kredibilitet suda i percepciju koju naša javnost ima prema toj instituciji”, navodi se u izjavi Ljajića za medije.

Po njegovim rečima, najpre je Šešelj pušten pod okolnostima koje su nezabeležene u dosadašnjoj praksi suda, što praktično znači bez uslova koji su postavljeni pred njega i državu.

„Naslućujući šta bi mogao da bude scenario tog puštanja, Vlada Srbije je vrlo jasno, u pismu koje je tada poslala Haškom tribunalu, naglasila da je spremna da pruži garancije Vojislavu Šešelju, ukoliko ih prihvata, s obzirom da ih je ranije odbijao i ukoliko se on sam saglasi sa uslovima koje postavlja Pretresno veće Tribunala”, naveo je Ljajić.

Dodao je da je Haški tribunal, međutim, odlučio o praktično bezuslovnom puštanju, uz ogradu da Šešelj jedino ne sme da utiče na svedoke u procesu i žrtve.

„Sada se iznenada donosi odluka o Šešeljevom povratku u Hag o kojoj smo se informisali sa sajta Tribunala. Na taj način, Srbija se ni kriva ni dužna uvlači u spor između Sudskog veća, Tužilaštva i samog Šešelja”, naveo je Ljajić.

Žalbeno veće Haškog tribunala odlučilo je danas da Šešelj mora da se vrati u pritvor, a predsednik SRS je kazao da to neće učiniti dobrovoljno.

Šešelj je rekao da će se u slučaju eventualnog hapšenja „boriti”.

„Iskoristiću sudske mogućnosti, boriću se i političkim sredstvima i eto šta. Kad pošalju konjicu, vojsku, policiju, žandarmeriju.. šta ja tu mogu. Čujem i padobranske jedinice raspremaju”, kazao je lider radikala.

Šešelja, optuženog za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, prvostepeno veće je na privremenu slobodu pustilo u novembru prošle godine.

Tribunal ga je, 12. novembra prošle godine, pustio iz humanitarnih razloga, radi lečenja od tumora.

-------------------------------------------------------------

 

Sudije Tuzmukamedov i Afande izdvojile mišljenje

HAG - Žalbeno veće činile su sudije Vilijam H. Sekule, kao predsedavajući, Arlete Ramaroson, Kalida Rašid Kan, Baktijar Tuzmukamedov i sudija Kofi Kumelio A. Afande. Žalbeno veće je, osim sudija Tuzmukamedov i Afande koji su izdvojili mišljenje, ocenilo da su osnove za privremeno puštanje Šešelja na slobodu dovedene u pitanje njegovim izjavama posle oslobađanja da se neće vratiti u Tribunal.

Fonet

----------------------------------------

Vulin: Odluka Žalbenog veća da bi se smenio premijer

Ministar rada Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas da je odluka Žalbenog veća Haškog tribunala o povratku lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja u pritvor, usmerena ka destablizaciji Srbije, rušenju vlade i smeni premijera Aleksandra Vučića.

On je kazao da sudsko veće odluku o povratku Šešelja u Hag nije donelo slučajno i da je takva odluka doneta, direktno nakon premijerovog govora na godišnjici NATO bombardovanja kada je rekao da je to bila agresija.

Vulin, koji je novinarima u Palati Srbija rekao da govori u svojstvu predsednika Pokreta socijalista, naglasio je da je za danas zakazana sednica vlade na kojoj će pokrenuti ovo pitanje.

On je rekao da Srbiju žele da destablizuju one zemlje koje nisu htele da dođu na obeležavanje godišnjice bombardovanja i čije sudije sede u sudskom veću Haškog trbunala.

Vulin je kazao da je on još u novembru, kada je Šešelj pušten iz pritvora, „molio Hag” da slučajno ne traže Šešelja, jer je predvideo da će se ovo desiti.

Žalbeno veće Haškog tribunala je raspravnom veću koje je sudilo Šešelju, naložilo da „odmah opozove odluku o Šešeljevom privremenom oslobađanju i naredi mu da se vrati u pritvor”.

Grabar Kitarović pozdravila odluku Haškog tribunala

POREČ– Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je odluku Žalbenog veća Haškog tribunala koje je danas zatražilo od Pretresnog veća da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju lidera radikalana Vojislava Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.

Grabar Kitarović je u Poreču poručila da je odluka Žalbenog veća Suda u Hagu o povratku Šešelja u pritvor „najmanje što se moglo učiniti u ovoj fazi, dok se već godinama čeka presuda”, prenela je agencija Hina.

„Na tragu svog pisma generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija pozdravljam ovu odluku Žalbenog veća Haškog suda... Svima je jasno da je on (Šešelj) odgovoran za ratne zločine, da je ratni zločinac i mesto mu je u Hagu”, navela je Grabar Kitarović.

Bivši hrvatski predsednik i počasni građanin Istarske županije Stjepan Mesić, koji je takođe prisustvovao sednici skupštine Istarske županije, smatra da je „sasvim u redu da Šešelj sasluša presudu”.

„On je prekršio sva pravila kojih se morao držati, presudu saslušati u Hagu”, naveo je Mesić.

Agencije

objavljeno: 30.03.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.