Peticija za bezuslovno oslobađanje Šešelja

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Sep.2014, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticija za bezuslovno oslobađanje Šešelja

BANJALUKA - Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki obratio se četvrti put u posljednjih nekoliko godina humanističkoj javnosti da digne glas protiv daljeg držanja u zatvoru Vojislava Šešelja, ističući da je ovo ujedno i peticija za njegovo bezuslovno oslobađanje.

"On tamo, bukvalno, trune sa teškim oboljenjima koja sva vode ka fatalnom ishodu. U zatvoru ga drže već skoro 12 godina bez ikakve presude i bez ikakve naznake da će do bilo kakve presude doći za vrijeme >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << njegovog života", istakao je Vlajki.

Iz kabineta potpredsjednika Republike Srpske saopšteno je da je već više od deset Srba, i ni jedne druge nacionalnosti, u istom zatvoru u Ševeningenu umrlo pod različitim sumnjivim okolnostima.

"Uslovno oslobađanje koje mu je ponuđeno, s tim da se ne smije manifestovati kao ljudsko biće, dakle da bude bez ikakvih građanskih prava, namjerno je tako prezentovano da on takvu besramnu ponudu ne prihvati. Njegovi su tamničari znali da će Šešelj to odbiti, jer drugačije nije ni mogao postupiti", ocijenio je Vlajki.

On je naglasio da je ovakav tretman Šešelja, "držati jedno, teško bolesno, ljudsko biće u zatvoru 12 godina bez presude, i čekati da on umre, nespojivo sa ljudskim pravima kojima se Zapad toliko ponosi".

"Ovog puta, ovo moje obraćanje humanističkoj javnosti je ujedno i peticija za bezuslovno oslobađanje Šešelja", napomenuo je Vlajki navode i da će potpisi biti prikupljani na sajtu "Nove srpske političke misli" www.nspm.rs.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj nalazi se u haškom pritvoru Ševeningen od 2003, kada se dobrovoljno predao.
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.