Milanović: Odluka o Šešelju neće destabilizovati region

Izvor: Blic, 31.Mar.2015, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanović: Odluka o Šešelju neće destabilizovati region

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas u Zagrebu da odluka Haškog tribunala da lider radikala Vojislav Šešelj mora da se vrati u Hag, neće destabilizovati region i da je neshvatljiva izjava da je to udar na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

- Hrvatsku sigurno neće destabilizovati, ako je Hrvatska uopšte deo regiona, a Srbija će sada pokazati da li je prava demokratija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili zaista zavisi o takvim hirovima - rekao je Milanović posle svečane sednice kojom je u Saboru obeležena šesta godišnjica ulaska Hrvatske u NATO.

Prema njegovim rečima, to nikako ne bi smelo da destabilizuje Srbiju ni na koji način i zato je za njega neshvatljiva izjava da je to udar na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Milanović je ocenio da je reč o autonomnoj odluci Suda u Hagu, uz napomenu da mu je ranija odluka o puštanju Šešelja na privremenu slobodu bila nejasna.

- Nije mi bilo jasno ni zašto je pušten iz pritvora, očito optužnica nije bila dobro pripremljena. To je sve nepotrebno uzburkalo negativne emocije u regionu, dovelo je na neki način srpsku vladu u tešku poziciju, koju razumem s jedne strane. S druge strane, očekivao sam jasniju reakciju pre par meseci - prenosi Hina reči Milanovića.

Premijer najmlađe članice Evropske unije je podsetio da Tužilaštvo ni nakon gotovo 12 godina, koliko je Šešelj u pritvoru, nije uspelo da sastavi optužnicu.

- Videli smo da Tužilaštvo i ranije, doduše protiv nedužnih ljudi kao što je (Ante) Gotovina, nije znalo da odradi svoj posao. Tada ga nije ni moralo odraditi, jer nije bilo ničega - smatra Milanović.

Naglasio je i da ne želi da prejudicira presudu Šešelju, ali kaže da je "jasno je da je Šešelj među najodgovornijima za rat na prostoru bivše Jugoslavije i napad na Hrvatsku".

- To je činjenica i to ni jedna sudska presuda neće promeniti. Ne znam mogu li reći da mu kao čoveku želim sve najbolje, ali mislim da bi za neke stvari trebalo da odgovara - zaključio je Milanovića.

Žalbeno veće Haškog tribunala zatražilo je juče od Pretresnog veća da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.

Predesednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je prethodnoi pozdravila tu odluku i poručila da je to "najmanje što se moglo učiniti u ovoj fazi, dok se već godinama čeka presuda", dok je šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić izjavila da je odluka Tribunala u skladu s onim što je Hrvatska tražila zbog ponašanja lidera radikala otkako je pušten iz pritvora.

Prvostepeno veće je pustilo Šešelja na privremenu slobodu u novembru prošle godine.

U očekivanju odluke Pretresnog veća Tribunala, Šešelj je ponovio da se neće dobrovoljno vratiti u Hag.
Pogledaj vesti o: Hag,   NATO

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijer Hrvatske: Srbijo, sad se pokaži!

Izvor: Mondo, 31.Mar.2015

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas u Zagrebu da odluka Haškog tribunala da lider radikala Vojislav Šešelj mora da se vrati u Hag, neće destabilizovati region..Foto: Beta, arhiva..On je rekao i da je neshvatljiva izjava da je to udar na premijera Srbije Aleksandra Vučića..."Hrvatsku...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.