Putin pozvao ruske biznismene da koriste sankcije za osvajanje ruskog tržišta

Izvor: 011vodič.com, 27.Maj.2015, 01:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin pozvao ruske biznismene da koriste sankcije za osvajanje ruskog tržišta

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin pozvao je ruske preduzetnike da osvajaju rusko tržište dok ne budu ukinute sankcije.
„Naši partneri u nekim zemljama će progledati, ukinuće sankcije, a šta mi da radimo? Mi ćemo takođe morati nekako da reagujemo, inače ćemo se naći u prilično teškoj situaciji u okviru STO“ – rekao je on na forumu udruženja preduzetnika „Poslovna Rusija“. „Ali, dok se to ne dogodi, treba energično delovati“ – kazao je ruski predsednik. >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com <<
Po njegovim rečima, Vlada trenutno radi na izradi neophodnih programa razvoja. Međutim, rekao je Putin, efikasnost tih mera će zavisiti u prvom redu od angažovanosti biznismena.
„Zamolio bih i Poslovnu Rusiju i druga udruženja da dostave konkretne predloge o tome šta je potrebno biznisu da bi se aktivno uključio u proces zamene uvoznih proizvoda i ozbiljno povećao izvozni potencijal kompanija u nesirovinskom sektoru – kazao je predsednik Rusije.
– Izvoznici treba da koriste slabljenje rublje i sankcije, takve mogućnosti su vremenski ograničene“.
„Postojeća konjunktura nije jednostavna, da ne kažem da je složena“ – priznao je on.
„Pored toga, i vi to veoma dobro razumete, promene kursa rublje povećavaju cenovnu konkurentnost domaće proizvodnje, otvaraju mogućnosti da se preuzme kontrola nad novim nišama i na nacionalnom i na međunarodnom nivou“- istakao je on.
„Ali, treba znati da takve mogućnosti mogu biti vremenski ograničene pa ih treba pametno i maksimalno brzo iskoristiti za povećanje nesirovinskog izvoza i intenzivno osvajanje sopstvenog tržišta“ – kazao je Putin.
On smatra da je beskorisno i glupo zameniti sve uvozno domaćim proizvodima. Međutim, u nekim sferama to će dati dodatni impuls razvoju, rekao je on.
„Zamena uvoznih proizvoda nije panaceja, mi ne nameravamo da sav uvoz zamenimo domaćim proizvodima: to je besmisleno i glupo“ – istakao je šef ruske države.
Po njegovim rečima, uvozne proizvode treba zamenjivati „tamo gde se naša stručnost sa apsolutnom sigurnošću može povratiti ili steći“.
„Tome treba da težimo i da koristimo situaciju vezanu za kursnu razliku i sankcije, koje su naši partneri uveli iz nekog razlika“ – istakao je Putin.
Ruski lider ne naglasio da RF zamenjuje uvozne proizvode „ne da bi se ogradila (od drugih zemalja), već da bi dala podsticaj sopstvenom razvoju.
Šef ruske države je kao primer naveo ekonomski rast Kine. On je istakao da je Kina „iskoristila svoje prirodne konkurentne prednosti i još uvek ih koristi – to je jeftina radna snaga (priliv radne snage na tržište rada od gotovo 20 miliona ljudi), a drugo što je doprinelo uspehu reformi je priliv investicija, u prvom redu stranih, i tehnologija“.
„Mi ni u kom slučaju ne treba da se ograđujemo“ – ponovio je Putin i pozvao biznismene da uvek uzimaju u obzir nijanse i budu „veoma oprezni“.
#fakti
The post Putin pozvao ruske biznismene da koriste sankcije za osvajanje ruskog tržišta appeared first on Politika.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na 011vodič.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.