Žestoki sukobi u Damasku

Izvor: RTS, 14.Jan.2013, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žestoki sukobi u Damasku

Najmanje 45 ljudi, među kojima ima i dece, poginulo u novim sukobima u pobunjenučkim delovima Damaska. Rusija ponavlja da odlazak Asada sa vlasti ne može da bude uslov za pregovore. Humanitarna kriza pogodila dva i po milona ljudi.

Sirijska vojska napala je delove Damaska koje drže pobunjenici i u tim sukobima poginulo je 45 ljudi, a među žrtvama su i deca. Dok je zemlja suočena sa humanitarnom krizom, zahtevi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << opozicije, zapadnih lidera i nekih zemalja regiona, za okončanje sukoba sve su glasniji, ali sirijski predsednik Bašar el Asad ne pomišlja da podnese ostavku.

Istovremno, Rusija ponavlja da odlazak Asada sa vlasti ne može da bude uslov za pregovore sukobljenih strana.

Vazdušni i artiljerijski udari sirijske vojske na položaje pobunjenika, najžešći su do sada. Na meti su predgrađa u kome su se pobunjeničke snage spremale za preuzimanje strateških delova Damaska.

U sukobima koji traju 22 meseca poginulo je oko 60.000 ljudi, procene su Ujedinjenih nacija. Iz Svetskog programa za hranu kažu da je humanitarna kriza pogodila dva i po milona ljudi, a bezbednosna situacija i blokada sirijske luke Tartus, glavne su prepreke da humanitarna pomoć stigne do milion Sirijaca.

U nezavidnoj situaciji je i 600.000 raseljenih. Turska je jedna od zemalja koja je prva otvorila vrata i u 14 izbegličkih kampova smestila oko 200.000 ljudi. Pomoć pružaju Liban i Jordan.

"Svi koji su u kampovima žele da se vrate kući. Žele da žive u miru. To je veliki izazov za međunarodnu zajednicu", kaže Ria Omen Rujten iz Evropskog parlamenta.

Pregovori su jedino rešenje, ali ako je uklanjanje Asada sa vlasti uslov da oni počnu, cena će biti nove žrtve, kaže ruski šef diplomatije.

Delegacije vlade i opozicije treba da postignu konsenzus o elementima i rokovima za prelazni period u kom će biti pripremljeni novi izbori u Siriji.

"Po mom mišljenju, to je pravedan i pošten pristup, ukoliko smo zainteresovani za spasavanje života što više običnih Sirijaca, koji svakodnevno ginu", kaže ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov podseća da Ženevski kominike poziva sve spoljne aktere da podstiču strane u konfliktu da prekinu krvoproliće i sednu za pregovarački sto. Moskva poziva sirijsku opoziciju da iznese ideje za uspostavljanje dijaloga sa režimom u Damasku.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sve više dece gine u Siriji

Izvor: B92, 15.Jan.2013, 08:08

Damask -- U napadima sirijske vojske na predgrađa Damaska koja drže pobunjenici poginulo je najmanje 126 ljudi, a širom Sirije život je izgubilo dvadeset šestoro dece...Izveštaji o pogibiji dece stigli su u trenutku kada je organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" optužila režim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.