Završena rasprava o obrazovanju

Izvor: RTS, 03.Mar.2010, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o obrazovanju

Skupština Srbije završila raspravu o predlozima zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i učeničkom i studentskom standardu. Sutra o izmenama i dopunama Zakona o divljači.

Poslanici Skupštine Srbije su drugi radni dan prolećnog zasedanja posvetili predlozima zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, o učeničkom i studentskom standardu i o potvrđivanju Sporazuma Srbije i Crne Gore i SAD o statusu internacionalne škole u Beogradu.  

Republička >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izborna komisija dodelila je poslanički mandat Vladimiru Iliću iz G17 plus, bivšem direktoru Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ilić će zameniti Momčila Spasića, takođe iz G17 plus.

Administrativni odbor Skupštine Srbije prihvatio je juče ostavku Spasića, koji je izabran sa liste "Za evropsku Srbiju".

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da su predloženi zakoni o predškolskom obrazovanju i o učeničkom i studentskom standardu važni propisi čiji cilj je podizanje nivoa kvaliteta obrazovanja.

Obradović je, obrazlažući predložene zakone rekao da je cilj Predloga zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju podsticanje fizičkog, intelektualnog, socijalnog i emotivnog razvoja dece.

Obradović je ocenio da će usvajanje predloženog zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju omogućiti bolju osnovu deci za početak školskog obrazovanja.

Ministar je dodao i da se prvi put posebnim zakonom uređuje ova materija, a predškolsko vaspitanje i obrazovanje kao deo jedinstvenog obrazovanja i vaspitanja.

Predložena rešenja, između ostalog, predviđaju da se vaspitno obrazovni rad u predškolskim ustanovama ostvaruje na srpskom, a za pripadnike manjina na njihovom maternjem jeziku, može i dvojezično ukoliko se najmanje 50 odsto roditelja izjasni za to, a ostavljeno je i pravo da se ono odvija na stranom jeziku.

Osnivač predškolskih ustanova može biti republika, pokrajina, lokalna samouprava, kao i drugo pravno i fizičko lice.

Poboljšanje učeničkog i studentskog standarda

Usvajanje predloženog Zakona o učeničkom i studentskom standardu, prema rečima Obradovića, omogući će da đaci i studenti u punoj meri ostvaruju svoja prava, kao i veću dostupnost obrazovanja.

Obradović je naveo da je u 58 ustanova učeničkog standarda smešteno 10.000 učenika, a u devet studentskih centara više od 16.000 studenata.

Predloženim zakonom se uređuju pitanja učeničkog i studentskog standarda, prava učenika srednje škole i studenata u oblasti učeničkog i studentskog standarda, uslovi za ostvarivanje tih prava, a posebno za učenike i studente iz osetljivih društvenih grupa, kao i učenika, odnosno studenata, sa posebnim potrebama.

Predlog zakona predviđa kategorizaciju ustanova za smeštaj i ishranu, odnosno ustanova za odmor i oporavak učenika i studenata, kao i standarde ishrane.

Opozicija: Osnivanje fonda znači uvećavanje administracije

Opozicija je kritikovala što se predlozi zakona o predškolskom obrazovanju i učeničkom i studentskom standardu donose parcijalno, a ne zajedno sa ostalim zakonima iz te oblasti, dok su predstavnici većine ocenili da će usvjanje tih zakona doprineti podizanju nivoa obrazovanja.

Ocenili su da osnivanjanje fonda za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka znači uvećanje administracije i manje novca za mlade, dok vladajuća koalicija smatra da će nova zakonska rešenja omogućiti uključivanje marginalizovanih grupa u sistem obrazovanja.

U načelnoj raspravi o predloženim zakonima o predškolskom vaspitanju i o učeničkom i studentskom standardu, poslanici Nove Srbije (NS), Srpske napredne stranke (SNS) i Srpske radikalne stranke (SRS) izrazili su bojazan da će se fond za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka pretvoriti u administrativni fond i skup aparat i da će predstavljati puko uvećavanje administracije.

Ministar prosvete Žarko Obradović odbacio je navode opozicije i rekao da neće biti nikakvih dodatnih sredstava za rad fonda nego da se predloženim zakonom pravno uobličuje fond.

Povodom kritike poslanika NS i SRS što se ne navodi kakvu stručnu spremu treba da ima pedagoški asistent, predviđen novim rešenjima, ministar prosvete je rekao da je vrsta obrazovanja koju treba da ima pedagoški asistent navedena u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Uloga pedagoškog asistenta je, kako je naveo ministar, pomoć Romima da se uključe u sistem obrazovanja i da se ohrabre da budu deo sistema.

Opozicija je kritikovala to što parlamentu u paketu nisu dostavljeni zakoni iz oblasti prosvete.

Značaj srednjeg i visokog obrazovanja

Poslanici Liberalno demokratske partije (LDP) upitali su koliko će model predviđen zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju biti primenljiv, a ocenili su da je dobro nastojanje ministarstva da održi i ojača mrežu ustanova studentskog i učeničkog standarda.

Povodom kritika opozcije, ministar prosvete je rekao da mreža učeničkog i studentskog standarda deo nasleđenog sistema i najavio da će se u narednim godinama biti izgrađen studentski dom u Nišu, koji je potreban i u drugim sredinama.

Ministar je naveo da mreža obrazovnih ustanova ne prati demografsku situaciju u zemlji, a najavio je da će prihvatiti amandmane koji poboljšavaju tekst predloženih zakona.

Poslanici vladajuće Socijalističke partije Srbije ocenili su da je značajna novina u zakonu o predškolskom vaspitanju uključivanje i obuhvat dece iz ugroženih grupa, uključujući i decu sa smetnjama u razvoju.

Kako su ocenili, važno je što se predloženim zakonom sprečava diskriminacija i što se stvaraju bolje pretpostavke uključivanja dece koja su ugrožena.

Poslanica G17 plus Snežana Stojanović-Plavšić istakla je da je značajno što nova rešenja pružaju mogućnost uključivanje marginalizovanih grupa u sistem obrazovanja i ocenila da je veća dostupnost srednjeg a posebno visokog obrazovanja od velikog značaja za društvo.

Skupština nastavlja rad sutra u 10 sati, raspravom o Zakonu o divljači i lovstvu koja će biti objedinjena sa raspravom o Zakonu o potvrđivanju Međunarodne konvencije o zaštiti novih biljnih sorti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završena rasprava o obrazovanju

Izvor: NaDlanu.com, 03.Mar.2010

BEOGRAD, 3. marta 2010. (Beta) - Skupština Srbije završila je u sredu uveče raspravu o predlozima zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i učeničkom i studentskom standardu, a rad će nastaviti sutra razmatranjem zakona o divljači i lovstvu. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Skupština raspravlja o divljači i lovstvu

Izvor: NaDlanu.com, 04.Mar.2010, 02:27

BEOGRAD, 4. marta 2010. (Beta) - Skupština Srbije danas će početi načelnu raspravu o Predlogu zakona o divljači i lovstvu. Zajedno sa tim zakonskim predlogom objedinjena je i rasprava o potvrđivanju Međunarodne konvencije o zaštiti novih biljnih sorti. Od početka zasedanja, 2. marta, Skupština...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.