Vanredna sednica Vlade o Kosovu

Izvor: Mondo, 06.Apr.2013, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredna sednica Vlade o Kosovu

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Lajić izjavio je danas u Kragujevcu da će Vlada Srbije najverovatnije na vanrednoj sednici razmotriti ponudu Brisela o pitanju Kosova i Metohije.

"Članovi vlade juče su informisani o osmoj rundi pregovora Beograda i Prištine, narednih dana biće dodatnih konsultacija poslaničkih grupa i stranaka vladajuće koalicije i verujem da ćemo imati vanrednu sednicu vlade", rekao je Ljajić.

On je naveo da se svi u vladi slažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da je predlog Brisela loš, da ne zadovoljava interese Srba na Kosovu i Metohiji, posebno Srba na severu Kosova.

"Pitanje je kakve su posledice jedne i druge odluke i mi vagamo te posledice", rekao je Ljajić i ocenio da bi bilo apsolutno neprihvatljivo da po tom pitanju bude podela u vladi.

On je istakao da "u ovom trenutku svi moramo da budemo jedinstveni".

"Nema dobrog rešenja i kakvu god odluku da donesemo, kajaćemo se", rekao je Ljajić.

Ljajić, koji je i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) posetio je u Kragujevcu Gradski odbor te stranke, gde su ovih dana predsednik i podpredsednik prešli u druge stranke.

On je prethodno, u intervjuu agenciji Beta naveo da ne predviđa katastrofičan scenario, ukoliko Srbija ne prihvati plan, ali, kako je ocenio, zemlja time ulazi u period nesigurnosti, neizvesnosti, a kasniće se bar dve godine u evropskim integracijama.

Ljajić je podsetio da nema puno vremena i da narednih dana članice vladajuće koalicije moraju da donesu konačnu odluku.

On je napomenuo da paralelno sa konsultacijama u srpskom državnom vrhu traju i diplomatske aktivnosti, a traže se jasne garancije da će Srbija, ukoliko pristane na plan, sigurno u junu dobiti datum za početak pregovora .

"Paralelno sa time vrše se diplomatske aktivnosti, da vidimo da li se još nešto može popraviti.Naredni dani će rešiti tu dilemu, mi nemamo mnogo vremena, s obzirom da do 10 aprila Ketrin Ešton treba da piše svoj izveštaj Evropskoj komisiji o toku ovih pregovora i zato do tada treba da donesemo ovu odluku", kazao je Ljajić.

On nije siguran u to da plan za sever Kosova koji je Srbiji ponuđen u Briselu može puno da se promeni, ali smatra da Srbija u narednim danima mora da učini sve što može kako bi neke stvari iz tog plana modifikovala, promenila ili razjasnila.

"Ne možemo argumentima da branimo ovaj plan koji nam je ponuđen. Jedino što možemo da branimo je da smo pod velikim ogromnim pritiskom i da nas iskustvo uči da je svaki naredni plan bio još lošiji - od Rambujea pa na dalje. I ove runde razgovora koje su vođene, u svakoj sledećoj rundi smo imali situaciju da su ti pregovori bili teži i ponuda bila manja", objasnio je Ljajić.

On je poručio da treba voditi računa o tome šta bi se dogodilo za tri ili četiri godine, ako Srbija sada sve odbije.

"Da ovo istorijsko "ne" ne postane za tri- četiri godine istorijsko "da", ali sa izgubljene tri ili četiri godine i rešenje koje nije ništa bolje od ovog”, upozorio je Ljajić.

Povodom poziva koje prvi potpredsednik Vlade i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić upućuje svim političkim činiocima da se izjasne o ponuđenom rešenju kosovskog pitanja, Ljajić odgovara da će se on sasvim sigurno izjasniti na sastancima vlađuće koalicije I Vlade.

"Svoj stav ću izneti vrlo transparentno, vrlo razložno. Radi se o najvažnijem državnom pitanjju za koje nema dobrog rešenja. Kakvu god odluku da donesemo kajaćemo se", naveo je Ljajić.

Ljajić je poručio da Srbija treba da ostane u igri "kako bi se unapredio položaj srpske zajednice na Kosovu i omogućili svi oblici zaštite i povećanje njihovih individualnih i kolektivnih prava".

(agencije/MONDO, foto: Beta, Marko Rupena)
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić,   Kragujevac,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Najverovatnije vanredna sednica vlade o Kosovu

Izvor: Politika, 06.Apr.2013

KRAGUJEVAC – Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas u Kragujevcu da će Vlada Srbije najverovatnije na vanrednoj sednici razmotriti ponudu Brisela o pitanju Kosova i Metohije...„Članovi vlade juče su informisani o osmoj rundi pregovora Beograda i Prištine, narednih...

Nastavak na Politika...

Ljajić: Najverovatnije vanredna sednica vlade o Kosovu

Izvor: Blic, 06.Apr.2013

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Lajić izjavio je danas u Kragujevcu da će Vlada Srbije najverovatnije na vanrednoj sednici razmotriti ponudu Brisela o pitanju Kosova i Metohije...- Članovi Vlade juče su informisani o osmoj rundi pregovora Beograda i Prištine, narednih dana biće dodatnih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.